Настав час підготуватися до миру: в ЄС представили план завершення війни у Секторі Газа

Читать на русском
Автор
719
Настав час підготуватися до миру: в ЄС представили план завершення війни у Секторі Газа

Документ складається з 10 пунктів

Європейський Союз розробив план для "надійного, всеосяжного вирішення" ізраїльсько-палестинського конфлікту. Водночас забезпечити підтримку плану державами-членами ЄС і регіону буде важко.

Про це пише видання Euractiv, яке ознайомилося з проєктом документа. Пропозиція ЄС з'явилася напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу в понеділок, 22 січня, для обговорення ситуації у Секторі Гази та її ширших наслідків із деякими ключовими зацікавленими сторонами в регіоні.

"Зважаючи на поточну ситуацію та незважаючи на очевидні труднощі та невизначеність, настав час підготуватися до всеосяжного ізраїльсько-палестинського миру", — йдеться у вступі до проєкту документа.

Згідно з неофіційним документом, підготовленим дипломатичною службою ЄС, у ньому окреслено низку кроків, які можуть врешті-решт принести мир у Сектор Гази, створити незалежну палестинську державу, нормалізувати відносини між Ізраїлем та арабським світом і гарантувати довгострокову безпеку в регіоні. Проєкт має на меті "розробити практичні пропозиції на основі узгодженого принципу, що тільки політичне, стійке, довгострокове вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту принесе мир обом народам і стабільність у регіоні", написав головний дипломат ЄС Жозеп Боррель у супровідному листі до країн Євросоюзу.

Спеціальний представник ЄС із питань близькосхідного мирного процесу Свен Купманс проводить попередні консультації з Єгиптом, Йорданією, Саудівською Аравією, Лігою арабських держав та іншими ключовими партнерами, "щоб знайти спільну мову для відродження мирного процесу". Він також запропонував присвятити спеціальну зустріч обговоренню цього документа і консультацій з офіційними особами країн ЄС "при першій же можливості". Майбутній мирний процес повинен привести до створення незалежної палестинської держави, що "живе пліч-о-пліч" з Ізраїлем, і "повної нормалізації" відносин між Ізраїлем і арабським світом.

"Нереально припустити, що ізраїльтяни і палестинці в найближчому майбутньому безпосередньо візьмуть участь у двосторонніх мирних переговорах для досягнення всеосяжного миру, не кажучи вже про завершення таких переговорів, без активної міжнародної участіПалестинці потребуватимуть оновленої політичної альтернативи ХАМАС, в той час, як ізраїльтянам необхідно буде знайти політичну волю для участі у змістовних переговорах щодо рішення про створення двох держав", — йдеться в документі.

Ключовим елементом майбутньої мирної дорожньої карти є "Підготовча мирна конференція" за участю ЄС, США, Єгипту, Йорданії, Саудівської Аравії, Ліги арабських держав та ООН. Учасники будуть перебувати в постійному контакті з ізраїльськими і палестинськими офіційними особами "на кожному кроці та в будь-який час. Сектор Газа і Західний берег річки Йордан будуть представлені Палестинською адміністрацією і Організацією визволення Палестини, а не ХАМАС, який керує анклавом з моменту його захоплення в 2007 році і визнаний терористичною організацією ЄС і США.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що ізраїльська армія буде боротися у Секторі Газа доти, доки не буде досягнуто всіх цілей наступу. За його словами, війна в якій бореться його країна, "триватиме ще багато місяців".