Хусити тепер терористи: США офіційно включив іранських проксі у "чорний лист"

Читать на русском
Автор
Оголошення зробив Державний департамент США
Оголошення зробив Державний департамент США. Фото cnn.com

Хуситів вже колись хотіли оголосити терористами, але це рішення відмінив Байден

Сполучені Штати повторно внесли проіранське єменське терористичне угруповання "Ансар Аллах", більш відоме, як хусити, до списку терористів. Хуситам надали статус спеціально призначеного глобального терориста (SDGT).

Про це заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер під час брифінгу 17 січня. Цікаво, що рішення набирає силу тільки 16 лютого; відстрочка у місяць потрібна для скасування рішення в тому випадку, якщо хусити припинять свої атаки проти цивільних суден в Червоному морі.

Міллер також сказав, що США працюють над пом'якшенням наслідків оголошення хуситів терористами для народу Ємена. Уряд США видасть п'ять загальних ліцензій Міністерством фінансів США для постачання продовольства, палива, критичної гуманітарної допомоги та основних комерційних товарів в країну – щоб допомогти та захистити "вразливі верстви населення".

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що США оголосили хуситів терористами. Він також додав, що хусити можуть уникнути наслідків визнання терористами, припинивши піратські атаки.

"Якщо хусити припинять свої напади в Червоному морі та Аденській затоці, Сполучені Штати негайно переглянуть це рішення… Ці напади відповідають класичному визначенню тероризму. Вони поставили під загрозу персонал США, цивільних моряків і наших партнерів, поставили під загрозу світову торгівлю та загрожували свободі судноплавства", – зазначив він.

Цікаво, що на початку січня 2021 року, ще за президентства Дональда Трампа, хуситів вже оголошували терористами. Проте рішення скасували через місяць, коли при владі вже був Джозеф Байден.

Нагадаємо, що в ніч на 12 січня США з Британією, заручившись підтримкою Австралії, Канади, Нідерландів та Бахрейну, вдарили по військових об’єктах в Ємені. Вони обстріляли територію, яку контролюють хусити.

Після початку Ізраїлем операції у секторі Газа єменські хусити почали частіше нападати на судна, які проходять через Червоне море. 9 січня вони влаштували комбінований напад на кораблі США та Великобританії з використанням ракет та безпілотників. Західні союзники відбили атаку, а в ніч проти 12 січня обстріляли об’єкти хуситів.

Під час атаки були вражені важливі цілі терористів, включаючи авіабазу, аеродром, аеропорти та військову базу. США та Великобританія заявили, що знизили здатність хуситів нападати на торговельні судна у Червоному морі. Однак виявилося, що навіть після кількох ударів по військових об’єктах у терористів залишилися можливості для нападу на цивільні кораблі. Одного разу вони навіть випадково атакували російський танкер із нафтою.