У Тегерані розігнали мітинг родичів загиблих пасажирів літака МАУ, збитого Іраном у 2020 році: їх залякували та погрожували

Читать на русском
Автор
Авіакатастрофа літака МАУ
Авіакатастрофа літака МАУ. Фото Reuters

Родичі загиблих вважають, що Іран покриває злочинців, які здійснили "умисне вбивство, навмисний напад на цивільне населення

В столиці Ірану спецслужби не дозволили провести мітинг родичам пасажирів, які загинули через збиття військовими країни рейсу PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Про це повідомляє українська служба "Голосу Америки" з посиланням на колегу з Ірану. У виданні розповіли, що сім’ї загиблих пасажирів зібралися на мітинг вранці 3 лютого перед офісом ООН.

Вони хочуть добитися справедливості від уряду Ірану:

  • мітингарі звинуватили владу своєї країни у перешкоджанні розслідуванню збиття літака,
  • просили зустрічі із заступницею Верховного комісара з прав людини Недою Аль-Нашіф.

Родичі загиблих вважають, що Іран покриває злочинців, які здійснили "умисне вбивство, навмисний напад на цивільне населення або цивільні об’єкти, посягання на особисту гідність і грабіж, а також злочини проти людяності у вигляді вбивства та "інших нелюдських дій".

Проте, як розповів кореспондент, іранські агенти служби безпеки в цивільному та сили безпеки розігнали людей погрозами та залякуваннями.

"Асоціація родин рейсу PS752" розповіла у мережі X, що "поведінка силовиків була образливою та жорстокою", і що ті "готові до будь-якої жорсткішої реакції".

Нагадаємо, що 2020 році в результаті удару по літаку загинули всі 176 осіб на борту, більшість з яких були іранцями та канадцями іранського походження, які летіли до Канади через Київ. Іран стверджує, що його сили прийняли літак за ракету США.

Раніше "Телеграф" писав, що у 2024 міністри закордонних справ Канади, Швеції, України та Великої Британії спільно ініціювали розгляд спору в Міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО) проти Ірану за використання зброї проти цивільного літака рейсу PS752 авіакомпанії "МАУ".

Глави МЗС кажуть, що початок цього провадження сьогодні відображає їхнє зобов’язання перед родинами жертв, які заслуговують на відновлення справедливості, а також свідчить про довіру до Ради IКAO та міжнародного співтовариства в цілому як до вартового безпеки цивільної авіації, зокрема під час врегулювання спорів у разі їх виникнення.