Привіз послання від Трампа? Що робить у Москві Такер Карлсон

Читать на русском
Автор
1479
Ведучий-конспіролог Такер Карлсон може взяти інтерв'ю у Володимира Путіна
Ведучий-конспіролог Такер Карлсон може взяти інтерв'ю у Володимира Путіна. Фото Колаж "Телеграфа"

Такер Карлсон вже інтерв'ював Віктора Орбана та лідера іспанських ультраправих

Суперечливий та неймовірно популярний американський ведучий-конспіролог Такер Карлсон "засвітився" у Москві як глядач вистави у Большому театрі, де він сидів у VIP-ложі та не сильно приховував своє обличчя. Пильна увага до нього спрямована не через нове амплуа привида опери в країні з сумнівною репутацією. Він — нібито ймовірний інтерв'юер Володимира Путіна чи то навіть таємний посланець до Росії від Дональда Трампа. "Телеграф" дослідив детальніше усі теорії змов, що зараз поширюються проти головного адепта конспірології.

Мета візиту

Російські пропагандистські ЗМІ та Telegram-канали не приховували своєї радості та поширювали чутки щодо того, що Такер Карлсон ще у минулий четвер приїхав у Москву для інтерв'ю з Володимиром Путіним. Першим про це повідомив у суботу, 3 лютого, Telegram-канал Mash, заодно опублікувавши світлину Карлсона на балеті "Спартак".

Такер Карлсон у Большому театрі

Далі з'явилося більше фото та відео, де Карлсон був помічений в одному з найрозкішніших готелів міста, то на виставці ВДНГ. Коли в неділю журналіст російського державного видання "Известия" запитав про його візит у РФ, Карлсон сказав, що "хотів поспілкуватися з людьми, озирнутися навколо і подивитися, як у них справи… і це дуже добре". На запитання, чи був він у Москві для інтерв’ю з Путіним, Карлсон відповів: "Побачимо".

Чотири місяці тому Карлсон заявляв, що намагався взяти інтерв’ю у президента Росії, але його нібито зупинив уряд США. На свій неуспіх він скаржився швейцарському журналу Die Weltwoche.

Цього ж разу його приїзд супроводжують заяви про інтерв'ю з диктатором. Так, "епохальну подію" та "інформаційну бомбу" анонсував Telegram-канал "Безграничный аналитик". Мовляв, це буде перше таке довге інтерв'ю Путіна західному журналісту з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Інтерв'ю Путіна

Мету пояснюють так: Путін зможе безпосередньо звернутися до великої аудиторії західного світу "без жодних завіс", "цензури англійських таблоїдів". Що цікаво — російські пропагандисти очікують, що "Путіна на Заході цього разу почують дуже багато людей. І велика кількість людей замислиться над тим, що відбувається в Україні та російською політикою".

Інше інформагенство, "РИА Новости", вже почало оцінювати, що Путіну пощастило з інтерв'юером, адже Такер Карлсон симпатизує Росії.

Bloomberg також частково підтвердив цю інформацію, заявивши з посиланням на джерела у Кремлі, що там зважують та обговорюють, чи Путіну треба давати інтерв'ю Карлсону. Водночас видання звернуло увагу, що інтерв'ю відбудеться у момент, коли двоє американських журналістів уже сидять у тюрмах в Росії (репортер Wall Street Journal та журналістка Алсу Курмашева).

У Кремлі офіційно поки інтерв'ю не коментують. Речник Дмитро Пєсков сказав, що багато іноземних журналістів приїжджає до Росії, зараз нема що повідомити щодо інтерв'ю Путіна іноземним ЗМІ.

На цьому теорії не закінчуються і найцікавішим є варіант російського пропагандиста Олексія Венедиктова про те, що Карлсон нібито привіз Путіну послання від Дональда Трампа.

Реакція на візит

Його візит розділив думки американських політиків. Адам Кінзінгер, колишній представник Республіканської партії Іллінойсу, написав на платформі X, що Карлсон є "зрадником". Білл Крістол, колишній керівник апарату віце-президента США часів адміністрації Рейгана, порівняв Карлсона з актрисою Джейн Фондою, яка під час війни США у В'єтнамі в у 1972 році поїхала у Ханой фотографуватися біля техніки, з якої збивали американські літаки. Це був антивоєнний візит, за який Фонді протягом 40 доводилося просити вибачення в американських ветеранів.

"Мені не подобалося, як Джейн Фонда їздила в Ханой у 1972 році, і мені не подобається Такер Карлсон їде до Москви у 2024 році", — сказав Крістол, запропонувавши не пускати Карлсона назад до Штатів.

Джейн Фонда протягом 40 років була змушена вибачатися за фото на тлі ЗРК, з якої збивали американських пілотів

Telegraph також пише про цю історію, нагадуючи, що акторку після антивоєнної поїздки почали називати "Джейн Ханой".

Водночас конгресвумен-республіканка Марджорі Тейлор Грін захистила перспективу інтерв'ю в соцмережі Х.

"У нас є вільна преса в цій країні та її люди, такі як Такер Карлсон, від яких ми покладаємося, щоб говорити правду", — написала вона.

Мільярдер Ілон Маск розкритикував ідею заборонити американському журналісту Такеру Карлсону повернення до США, якщо він візьме інтерв'ю у Путіна.

"Я згоден з цією позицією", — прокоментував Маск повідомлення американського журналіста Брайана Красенштейна в X про те, що ідея заборонити в'їзд Карлсону суперечить принципам журналістики та свободи інформації.

Нове амплуа тіньового дипломата

Наприкінці листопада 2023 року Трамп заявив, що не відкидає варіанту призначити Такера Карлсона своїм віце-президентом, якщо він отримає ще один термін на посаді президента США. Після чого видання Politico випустило статтю, де назвало його своєрідним "тіньовим дипломатом" завдяки власному шоу на платформі Х.

Свого часу Карлсон був зіркою американського телебачення та вів своє шоу на FoxNews, але його вигнали через 787-мільйонний судовий позов про брехню в ефірі про вибори в США. Відтоді журналіст з'являється в Х, де висловлює не менш гучні речі: приміром, поширює російську пропаганду про Україну (звинуватив у підриві Каховської ГЕС), якось він навіть назвав Володимира Зеленського "щуроподібним та тупооким олігархом", а ще видав у світ розмову з чоловіком, який називав себе коханцем Барака Обами.

Він вирушив у світове турне зі своїм новим шоу, а на своєму каналі опублікував інтерв'ю з Віктором Орбаном, аргентинцем Хав’єром Мілеєм — розмови зібрали сотні мільйонів переглядів. На початку листопада 2023 року він заскочив до Лондона, щоб відвідати Джуліана Ассанжа у в'язниці Белмарш. Через одинадцять днів Карлсона помітили на вулицях Мадрида разом із Сантьяго Абаскалем, лідером іспанської ультраправої партії Vox, серед протестувальників проти амністії для каталонських сепаратистів. Потім Карлсон випустив епізод під назвою "Дублін у вогні", у якому він розмовляв зі Стівом Бенноном, колишнім головним стратегом Білого дому та давнім соратником Дональда Трампа, про те, що "уряд Ірландії намагається замінити населення Ірландії людьми з третього світу".

(!) Він навіть взяв на себе зобов'язання просити вибачення за посла США в Угорщині Девіда Прессмана, який не приховував того факту, що виховує двох дітей із чоловіком-партнером у країні, яка намагається заборонити показ неповнолітнім контенту ЛГБТК+. Карлсон звинуватив Прессмана у спробі проштовхнути свою "химерну сексуальну політику". Після успішних епізодів, знятих у Фінляндії, Сальвадорі та Угорщині, Карлсон сказав, що планує продовжувати подорожувати. Карлсон пояснював свій інтерес до світу "роботою тата". Річард Карлсон був іноземним кореспондентом і дипломатом в адміністрації Джорджа Буша, перш ніж стати лобістом.

Раніше "Телеграф" писав, що Карлсон збрехав про те, що глава Пентагону Ллойд Остін нібито пригрозив конгресменам Палати представників США відправити їхніх родичів на війну проти росії.