Трамп може все змінити: Німеччина готується протистояти Росії без підтримки США

Читать на русском
Автор
1616
Борис Пісторіус
Борис Пісторіус

Протистояння з Росією може тривати десятиліттями

Німеччина починає готуватися до тривалого протистояння з Росією, однак у самій країні не дуже хочуть брати на себе роль оплоту сили в Європі навіть попри те, що після можливого приходу Дональда Трампа до влади США можуть стати ненадійним союзником.

Як йдеться у статті The NYT, міністр оборони країни Борис Пісторіус заявив, що це протистояння може тривати "десятиліттями", а тому на випадок прямого збройного зіткнення їм необхідно швидко відновити свою армію.

Зокрема, в інтерв’ю німецьким ЗМІ чиновник заявляв, що наразі всі сили росіян були кинуті в Україну, проте якщо російському диктатору Володимиру Путіну дати кілька років перепочинку, то він захоче випробувати НАТО на міцність.

При цьому Пісторіус не став оцінювати того, як довго триватиме війна Росії проти України.

Видання зазначає, що такі заяви показують, що у вищому керівництві країни відбулося фундаментальне зрушення, але німецька громадськість, як і раніше, не готова повертати сильну армію. Згідно з новими опитуваннями, лише 38% німців хоче бачити свою країну залученою до врегулювання міжнародних криз, а 71% виступили категорично проти того, щоб Німеччина ставала військовим лідером у Європі.

Автори матеріалу пишуть, що побоювання про те, що російський диктатор Володимир Путін зможе перемогти в Україні та продовжить агресію вже проти країн НАТО поєднуються також із невизначеністю з приводу того, що Дональд Трамп зможе стати президентом США.

При цьому на неофіційному рівні німецькі чиновники навіть обговорюють, чи зможе структура НАТО пережити можливий вихід із неї США. За їхніми словами, найкраща стратегічна надія Путіна полягає у тому, що Альянс вдасться розколоти.

І якщо ще рік тому на Заході багато хто пророкував російському диктатору швидке падіння, то тепер ситуація виглядає набагато тривожнішою.

Як повідомлялося раніше, голова німецької розвідки (БНД) Бруно Каль раніше зазначав, що якщо Росія переможе в Україні, то у неї не залишиться підстав не нападати на НАТО.