Ще небезпечніше, ніж ядерна: в США з'ясували, якою зброєю Росія хоче нищити супутники

Читать на русском
Автор
1863
Найбільше вразливі для цієї зброї численні урядові та комерційні супутники
Найбільше вразливі для цієї зброї численні урядові та комерційні супутники. Фото Відкриті джерела

Це не нова концепція – її намагалися реалізувати СРСР та США ще за часів Холодної війни

Російський терористичний режим дійсно працює над різновидом ядерного озброєння, яке буде здатне масово знищувати супутники. Цю зброю не можна назвати повноцінно ядерною – вона повинна створювати величезну та потужну енергетичну хвилю під час вибуху, а хвиля виведе з ладу "нутрощі" більшості комерційних та урядових супутників, що потенційно є більш небезпечним, ніж ядерний удар.

Про це повідомляє CNN із посиланням на власні джерела, які знайомі з новими розвідувальними даними США. Експерти називають таку зброю "ядерний ЕМІ", оскільки головне її завдання – створення електромагнітного імпульсу, який знищує електроніку.

Потік сильно заряджених частинок та енергетичний імпульс під час підриву такого боєзаряду біля орбіти прорветься до космосу та знищить електроніку тих супутників, які йому попадуться. Потенційно ця зброя ще небезпечніша за ядерну, оскільки від супутників критично залежить майже увесь світ – починаючи від мобільного зв'язку і до користування Інтернетом та розвідки, зазначає видання.

"Це не нова концепція, і вона відома з часів холодної війни. Але велика небезпека будь-якого можливого ЕМІ-пристрою на орбіті полягає в тому, що він може зробити більші частини певних орбіт непридатними для використання… Це виявиться небезпечними для будь-яких нових супутників, які ми могли б спробувати запустити", – сказав виданню один американський чиновник.

За словами експертів, така зброя потенційно здатна знищити великі угруповання малих супутників – наприклад, Starlink компанії SpaceX Ілона Маска. Проте військові джерела кажуть, що для Росії це буде "зброя розпачу" – оскільки російські супутники на орбіті теж будуть знищені.

Окрім цього, можливо, що супутники GPS та ядерного управління будуть маловразливими для такої атаки, оскільки вони зазвичай працюють на вищих орбітах, ніж численні комерційні та урядові апарати. Проте джерело з Пентагону сказало виданню, що в цьому випадку роль грають два фактори – як далеко був супутник від зони вибуху та наскільки він старий.

Як раніше писав "Телеграф", Росія додала до скарбнички ядерних погроз ще і ядерну зброю з космосу, про що свідчать дані американської розвідки. Так, США вже поінформували Конгрес та союзників у Європу про потенційну загрозу розгалуженій супутниковій мережі Америки. Мова про те, що Росія планує розмістити ядерну зброю в космосі, ймовірно з метою атаки супутників. На Заході таку перспективу сприйняли дуже серйозно.

США стежить за новою протисупутниковою зброєю Росії. За даними Білого дому, ця зброя все ще перебуває у стадії розробки та не може бути розгорнута у космосі попри усі бажання російського терористичного режиму.