США більше не гаранти безпеки? У ЄС заговорили про власну ядерну зброю

Читать на русском
Автор
1263
Ядерна зброя
Ядерна зброя. Фото rg.ru

Європейські політики засумнівалися у тому, що США можуть бути надійними захисниками та розробляють план

Європі не варто розраховувати на захист США, а створювати власну армію. Виходячи з останніх заяв Дональда Трампа, країнам ЄС слід замислитися над створенням власної ядерної зброї.

Таку заяву зробила віце-президент Європарламенту та провідний кандидат німецьких соціал-демократів на майбутніх європейських виборах Катаріна Барлі. Думками щодо цього вона поділилася в інтерв’ю виданню Tagesspiegel.

Німецький політик зазначила, що зараз ядерні сили стримування для Європи знаходяться в руках НАТО. Проте безпека континенту може бути під загрозою у світлі заяв американського екс-президента Трампа, який погрожував не захищати партнерів щодо Північноатлантичного альянсу. Саме з цієї причини ЄС варто замислитися над створенням власних ядерних сил стримування.

"З огляду на недавні заяви Дональда Трампа, на це більше не можна розраховувати. Тому це питання також може стати проблемою на шляху до європейської армії", - заявила Барлі.

Говорячи про Україну, віце-президент ЄП заявила, що якщо США в майбутньому перестануть бути постачальником зброї для нашої країни, то ЄС доведеться взяти на себе цю відповідальність.

"Ми повинні серйозно поставитися до погроз Путіна і діяти відповідним чином. Коли Путін публічно сумнівається у територіальній цілісності Польщі та Литви, це показує, наскільки пильними ми маємо бути", — наголосила Барлі.

Тим часом, Польща сподівається отримати ядерну зброю в рамках програми Nuclear sharing, яка передбачає розміщення ядерних боєприпасів США на території країн НАТО. За словами відставного польського генерала Ярослава Крашевського, це цілком ймовірний сценарій.

"Я вважаю цей сценарій цілком реальним. Ті, хто володіє ядерним потенціалом, мають дуже високий рівень безпеки. Зазвичай такі держави не наражаються на напад, і можливість будь-яких дій, спрямованих на те, щоб викликати локальну кризу, навіть не розглядається. Саме тому я розглядаю володіння таким арсеналом як виклик на найближчі кілька років ”, — сказав генерал Крашевський.

Нагадаємо, що Польща виявила бажання отримати ядерний арсенал ще 2023 року. У НАТО не відмовили та розглядають таку можливість. В даний час США в рамках програми Nuclear Sharing зберігає свою тактичну ядерну зброю в Європі на території Бельгії, Німеччини, Італії, Нідерландів та Туреччини.

Раніше "Телеграф" писав, що на Заході назвали шість головних загроз, які несе Росія. Мова не лише про ядерну зброю.