Сонце також буде відмічати: якої потужності очікується магнітна буря на День святого Валентина

Читать на русском
Автор
Земля
Земля. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Метеочутливим варто бути обережними в ці дні

І хоча марсіанська сонячна пляма затихла, однак її може замінити інша — AR3576, яке вже встигла випустити кілька викидів корональної маси (СМЕ) у космос. Астросиноптики прогнозують, що коливання не перевищать 6 балів.

Як повідомляється на сайті дослідження космічної погоди Spaceweather, два найбільш значущі СМЕ були запущені 10 лютого через виверження, пов’язані з сонячною плямою AR3576. Вони можуть призвести до магнітних бур класу G1-G2 з полярними сяйвами у високих широтах.

Водночас на світилі швидко зростають плями, які ще на минулих вихідних не було видно. Наразі, 12 лютого, вони в рази більші за Землю. Обсерваторія сонячної динаміки NASA зафіксувала їх швидкий розвиток у цьому дводенному відео:

Астросиноптики з NOAA дали назви цим активним областям — AR3582 (праворуч) і AR3583 (ліворуч).

"Обидва демонструють ознаки розвитку магнітних полів змішаної полярності, які можуть становити загрозу для сонячних спалахів, спрямованих на Землю. Якщо їх швидке зростання продовжиться, до кінця сьогоднішнього дня вони стануть найбільшими плямами на сонячному диску", — пояснюють фахівці.

Прогноз магнітних бур на Землі протягом 12-23 лютого

Згідно з графіком, який був оприлюднений на сайті Meteoagent, наразі, 12 лютого, наша планета відчуває на собі геомагнітний шторм 5 балів. Наступного дня, 13 лютого, його сила збільшиться до 6 балів потужності, однак вже у середу буря буде слабкою.

Потім, протягом 15-23 лютого не відбудеться жодного коливання.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, чи очікувати українцям на морози у лютому.