Небачений масштаб: SpaceX запустив новий супутник за майже мільярд доларів - що він робитиме

Читать на русском
Автор
Планета Земля
Планета Земля. Фото Freepik

Супутник вивели на сонячно-синхронну орбіту, де найкраща можливість для спостереження за поверхнею планети. Тому ці орбіти полюбляють метеорологічні та шпигунські супутники

В США запустили супутник NASA для спостереження за Землею. На орбіту його вивели на ракеті SpaceX Falcon 9 зі станції космічних сил на мисі Канаверал у Флориді. PACE розгорнутий на сонячно-синхронній орбіті (SSO) приблизно у 677 кілометрах над Землею — приблизно на 70% вище, ніж літає Міжнародна космічна станція.

Про це пише Space.com. Місія PACE вартує майже 1 мільярд доларів США. Коли супутник запустять, він проведе ключові спостереження за атмосферою та кліматом Землі та дозволить вченим оцінити стан океанів, як ніколи раніше — вчені кажуть про небачений масштаб розуміння біології океанів.

На таких орбітах, які проходять над полюсами Землі, супутники бачать кожну ділянку землі в той самий сонячний час щодня. Таким чином, умови освітлення стабільні, що дозволяє космічним апаратам легше контролювати або виявляти зміни.

Тепер працюватимуть над тим, щоб налаштувати 3,2 метровий космічний корабель та його різні підсистеми. Після цього періоду перевірки супутник може почати свою наукову роботу. Над нею працюватимуть три інструменти. Серед них спектрометр Ocean Color Instrument (OCI), буде фіксувати численні відтінки океану з великою деталізацією та безпрецедентним діапазоном, від довжин хвиль у ближньому інфрачервоному діапазоні до ультрафіолетового.

Ці кольори визначаються взаємодією сонячного світла з частинками морської води, такими як хлорофіл, який виробляє фотосинтетичний планктон, основа морської харчової мережі. Таким чином, за словами членів команди PACE, OCI розкриє досить багато про здоров’я та стан екосистем океану.

Інші два прилади супутника — поляриметри. Вони вимірюватимуть, як на поляризацію світла, впливає проходження через океан, хмари та аерозолі (частинки, що зависли в атмосфері).

Раніше "Телеграф" розповідав, що вчені сумістили ШІ, що розуміє команди та робота, що може їх виконувати. Вони тестували розробку на прибиранні і робот впорався з завданнями в більшості випадків.