Заворушення в Чечні чи Якутії? На Заході спрогнозували, з чого може початися розвал Росії

Читать на русском
Автор
920
Заворушення у Росії між поліцейськими та цивільними
Заворушення у Росії між поліцейськими та цивільними. Фото Reuters

Колонізовані Москвою території можуть "вибухнути" в будь-який момент.

Існує ймовірність того, що в найближчі роки Росія може розвалитися на окремі територіальні одиниці. Стартовими точками для цього можуть стати заворушення у колонізованих Москвою республіках.

Водночас результатом такого перебігу подій стане хаос по всій РФ. Про це йдеться у звіті "П’ять сценаріїв майбутнього Росії", який опублікував провідний американський аналітичний центр Atlantic Council.

На думку автора матеріалу – журналіста та письменника Кейсі Мішеля – розкол в Росії можливий у результаті подій в Чечні, Татарстані чи Якутії. До прикладу, у разі смерті Рамзана Кадирова боротьба за владу в Чеченській Республіці може перерости у третю чеченську війну. Різного роду протистояння можуть мати місце і в Республіках Татарстан та Саха.

"Можливо, у Татарстані ветеранські комітети й місцеві студенти зберуться, щоб протестувати як проти вербування Москвою татарської піхоти, так і проти придушення татарської ідентичності, і Кремль через невдало обрану стратегію відкриє вогонь по протестувальниках, тим самим спричинивши ширший антиколоніальний рух у Татарстані. Або, можливо, у Саха безробітні чоловіки влаштують штурм і встановлять контроль над російською вуглеводневою інфраструктурою, вимагаючи повернення коштів їхній колонізованій нації та вимагаючи суверенітету, на який вони погодилися на початку 1990-х років", — описується у звіті.

Свого часу цим трьом колоніям в Москві обіцяли незалежність на певних умовах. Адже у 1992 році жителі Татарстану, наприклад, однозначно проголосували за повний суверенітет, поставивши його на рівні зі статусом Російської Федерації. А керівництву Республіки Саха в переговорах в 1990-х роках було обіцяно все: від контролю над місцевими доходами до можливості сформувати армію.

Надалі усі вище згадані колонії, а разом із ними Башкортостан, Дагестан та Бурятія, спостерігали за крахом всіх зусиль щодо встановлення суверенітету.

У звіті наостанок зазначається, що Захід має добре ознайомитися з особливостями колонізованих Росією націй. Це включає налагодження зв’язків з регіональними елітами, а також регіональними опозиційними рухами, які можуть стати "спадкоємцями" ядерного арсеналу Росії. Побудова таких зв’язків може допомогти Заходу не тільки запобігти погіршенню ядерної безпеки, але й створити постпутінське, і, можливо, навіть постросійське майбутнє цих територій.

Докладніше на цю тему читайте у матеріалі: "На Заході озвучили сценарій розвалу Росії: як і коли це може статися?".