І тут "нетрадиційні цінності". В Росії хочуть заблокувати популярний додаток для вивчення іноземних мов

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграф"

Скаргу на додаток вже відправили до Роскомнадзору

В Росії додаток для вивчення іноземних мов "Duolingo" можуть визнати екстремістським. Російські "активісти" поскаржилися на нього через, так звану, "пропаганду ЛГБТ".

Інформація про це з'явилася у Telegram-каналі російського видання Baza. Скаргу підготували у Сибірській правозахисній групі "Радєтєль".

"Привід для занепокоєння справді є. Так, дітям, які використовують мовний тренажер, пропонується кілька разів повторити вголос, що "Бен і Пітер люблять один одного. Вони геї" або "Клара зустріла свою дружину Марію в лесбійському барі", — зазначає керівник правозахисної групи Георгій Солдатов.

Приклади вправ, які так непокоять правозахисників

За словами правозахисників, до них звернулися обурені батьки, мовляв, діти стикаються у додатку з пропагандою "нетрадиційних стосунків". Чому обурені батьки просто не змінили один додаток на інший не повідомляється.

Представники організації "Радєтєль" відправили скаргу на додаток у "Роскомнадзор" з проханням заблокувати Duolingo на території Росії.

Додаток Duolingo: що відомо

Duolingo — один з найбільш популярних додатків для вивчення мов. Він пропонує уроки в ігровій формі, що включають завдання з аудіювання, перекладу, практиці розмовної мови та граматики. У додатку є можливість вчитися безплатно.

Окремо варто зазначити, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні, розробники додатка підтримали українців, про що одразу зазначили у своєму блозі.

Також, відомо, що іноземці з різних куточків світу вивчають українську через застосунок для вивчення мов Duolingo. У 2023 році найбільше таких учнів було зі США, Великої Британії, Польщі, Росії та України, йдеться у звіті Duolingo за 2023 рік.

Про "пропаганду" ЛГБТ в Росії

Репресивний гомофобний закон, який заборонив ЛГБТ-людям публічно говорити про себе, у Росії ухвалили наприкінці 2022-го року, але переслідувати ЛГБТ-людей почали задовго до цього, у 2013-му. Вперше заборону вводили, аргументуючи це захистом дітей.

Вже за рік після ухвалення закону про "пропаганду" правозахисники фіксували сплеск гомофобії у Росії та нападів на ґрунті ненависті, зокрема вбивств. Також, останнім часом, в російських ЗМІ з'являється все більше повідомлень про "пропаганду ЛГБТ" в тих чи інших додатках, організаціях чи рухах.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про проблеми ЛГБТ-спільноти в Україні. Наше видання з'ясувало чи є різниця між ставленням до ЛГБТ в Україні та Росії.