У Сенаті США йдуть завзяті "бої" за допомогу Україні і не тільки: що відбувається і чи виділять гроші

Читать на русском
Автор
1505
У Сенаті США йдуть завзяті "бої" за допомогу Україні і не тільки: що відбувається і чи виділять гроші

Документ завис на волосині

Сенат США провалив голосування щодо законопроєкту щодо захисту кордону, до якого підв’язане виділення допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Але оскільки жодна з партій не надто сподівалася на те, що він пройде, на голосування відразу ж поставили інший документ, який по суті відрізняється від першого лише тим, що з нього прибрали положення про кордон.

Поки в Сенаті йдуть обговорення подальшої долі документа, "Телеграф" вирішив розібратися в тому, що там відбувається.

Доля другого законопроєкту поки що залишається незрозумілою, оскільки голосування "зависло" на стадії спроб визначити, чи варто його взагалі виносити на розгляд. Попередньо документ отримав 50 голосів, чого достатньо, щоб внести його на розгляд, але оскільки не всі парламентарі віддали свої голоси, то він поки що далі цього не пішов. Голосування залишається відкритим.

Тим часом обидві партії перейшли до переговорів щодо необхідності розпочати дебати. Члени Республіканської партії пропонують внести до документа поправки, а для цього потрібна згода та підпис усіх 100 сенаторів. Тобто досягнення угоди може зайняти багато годин.

Якщо угода буде досягнута, то Сенат зможе розпочати голосування щодо цього законопроєкту. Якщо він набере 60 голосів, то його направлять до нижньої палати парламенту, де він має пройти ще одне, не менш складне випробування.

Варто зазначити, що це голосування відбувається напередодні президентських виборів у США та можливий кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп виступає проти голосування за документ. Як пояснював інвестиційний банкір Сергій Фурса, цим він хоче показати виборцям, що нинішня влада не може вирішити життєво важливих питань.

Чинний президент Джо Байден після цього звинуватив свого опонента в тому, що той веде "нечесну і дуже хитку гру".