Повірки лічильників тривають: за які з них платить споживач

Читать на русском
Автор
Лічильники повіряти потрібно в різний термін, дати вказані в документах
Лічильники повіряти потрібно в різний термін, дати вказані в документах

Уникати повірки лічильників не варто — це може закінчитися грошовими втратами

Пошкодження лічильника, про яке не повідомити, може вдарити по кишені споживача. При візиті для фіксації показників або повірці проблему виявлять. Проте, якщо це сталося випадково, можна самому повідомити постачальника та відправити прилад на повірку раніше.

Ще у 2023 році в Україні поновили повірку лічильників. Загалом роблять перевірку приладів обліку газу, води, електроенергії та тепла.

Кожен прилад обліку має документи, в яких вказана дата останньої повірки та термін, коли потрібно пройти нову. Якщо ви не можете знайти документи або вони втрачені, про дату наступної повірки лічильника можуть нагадати у компанії-постачальника.

Загалом повірка може тривати від години до 5 днів. Деякі види повірок, наприклад лічильників води, можна зробити на місці. Деякі прилади обліку потрібно демонтувати для перевірки його метрологічних характеристик та встановити після повірки.

Оплачує постачальник повірку лічильників:

  • на газ
  • на електроенергію.

Оплачує споживач (за відсутності закладеної у тариф оплати повірки):

  • на водопостачання
  • на теплопостачання.

Після проведення повірки має бути виданий споживачеві акт або протокол повірки, де засвідчені її результати та вказана дата наступної перевірки. Якщо проводити повірку невчасно, то нарахування будуть здійснювати по загальних показниках.

Раніше "Телеграф" розповідав, як можна розпізнати проблему із лічильником води. Про такі "симптоми" потрібно повідомляти постачальнику аби уникнути штрафу.