"Лихі 90-ті" повертаються? Хто міг замовити вбивство заступника мера Нікополя

Читать на русском
Автор
2721
Віталій Журавльов Новина оновлена 11 лютого 2024, 15:47
Віталій Журавльов. Фото Відкриті джерела

Відразу два ОЗУ Нікополя могли прийняти замовлення на усунення чиновника

Вбивство 59-річного Віталія Журавльова, заступника мера Нікополя Дніпропетровської області викликало широкий резонанс. Чоловік був розстріляний у власному автомобілі на одній із вулиць міста, після чого авто спалахнуло.

Поліція і прокуратура не називають можливу причину вбивства, проте, за однією з версій, це міг бути конфлікт зі злочинним угрупованням, який триває з 2017 року. Як з’ясував "Телеграф", на чиновника могли мати зуб дві банди, що діяли в місті.

Екскерівник в УБОЗ та член Партії регіонів

Віталій Журавльов мав досить активну позицію і був добре відомий у Нікополі, адже довгі роки він працював в органах внутрішніх справ, а з 2000 до 2010 року керував Нікопольським відділом боротьби з організованою злочинністю. Згодом пішов на пенсію, зайнявся викладацькою діяльністю у Дніпропетровському університеті внутрішніх справ.

Він також зайнявся політикою — став депутатом Нікопольської міськради від Партії регіонів і, як пишуть місцеві ЗМІ, 2014 року не голосував за визнання Росії агресором.

При цьому сім’я колишнього правоохоронця була доволі заможною — чотири авто, понад 10 об’єктів нерухомості, дружина Ольга займалася бізнесом, володіючи двома фірмами, а сам Віталій Журавльов у 2020-му володів 420 тис. грн готівкою, майже 22 тис. дол. та 151 тис. грн — на депозитах у банку. Цікаво, що його батько Юрій Журавльов володів 925 тис. рублів, за даними ЗМІ, батько заступника мера і мати дружини вбитого є громадянами РФ.

Восени 2021 року Віталій Журавльов став заступником міського голови Нікополя Олександра Саюка, до речі, раніше також члена Партії регіонів, потім — партії "За майбутнє".

Заступник мера свою діяльність у міськраді будував на боротьбі з корупцією, нерідко стаючи героєм сюжетів місцевих телеканалів. У відповідь опоненти ініціювали проти нього публікації негативного спрямування.

"Біле братство"…

Однією з перших версій, які відпрацьовують правоохоронці, є замах з боку місцевої ОЗУ. І тут, за даними "Телеграфу", є два кандидати. Це банда "Біле братство" і угруповання "смотрящого" за містом, яке замикається на злодія в законі "Умку".

Попри псевдорелігійну назву, "Біле братство" є згуртованою бандою, яка займалася наркоторгівлею в Нікополі. Щобільше, за її членами, імовірно, числиться низка вбивств на замовлення, зокрема, розстріл 10 лютого 2016 року в Нікополі Різвана Тапаєва та Іллі Боднара, які нібито були членами конкуруючого ОЗУ із Запоріжжя, що теж спеціалізується на торгівлі забороненими речовинами.

Підозрюваних у вбивстві було затримано, але батько Різвана Тапаєва — Рустам, у грудні 2017 року підірвав дві гранати прямо під час засідання суду у справі про вбивство його сина, позбавивши життя себе та одного з підозрюваних.

Як неважко зауважити, "почерк" вбивства 8-річної давності — розстріл авто Різвана Тапаєва та Іллі Боднара на вулиці, що приписується "Білому братству", — дуже схожий на розстріл Віталія Журавльова. Щоправда, треба сказати, що ще у 2018 році банда була розгромлена: тоді в ході спецоперації правоохоронці провели масштабні арешти членів ОЗУ, у якому перебували до 30 осіб.

Затримання ОЗУ "Біле братство"

Проте лідера "Білого братства", такого собі Яна Яцишина на прізвисько "Батя", поліція затримала лише у травні 2019 року. Йому інкримінували замах на вбивство влітку 2018 року. Тодішній голова Департаменту боротьби з наркоторгівлею МВС України, майбутній зрадник Ілля Кива стверджував, що саме Яцишин-"Батя" нібито контролював Нікополь, Марганець, Орджонікідзе та постачав наркотики до Запоріжжя.

Втім, ще у 2019 році Яцишина було випущено під домашній арешт. Наразі відомо, що він після початку вторгнення став до лав Сил оборони та є учасником бойових дій. Подробиць щодо положення організації "Біле братство" наразі немає.

…або злодій у законі "Умка"

Другим ОЗУ, що орудувало в Нікополі, була банда "смотрящого" за містом Юрія Середенка, більш відомого у кримінальних колах на прізвисько "Юра Донецький".

Про затримання угруповання у квітні 2021 року повідомила Національна поліція України, зазначивши, що члени ОЗУ займалися вимаганням у бізнесменів, фермерів, організовували виконання злочинів на замовлення, налагодили канали постачання заборонених речей до в’язниць.

Затримання ОЗУ "смотрящого" за Нікополем

За даними видання "Детектив-інфо", 62-річному "Юрі Донецькому" активно допомагала його 35-річна дружина Юлія, яка притягується за пособництво.

Сам Середенко раніше жив у місті Горлівці Донецької області і перебував у місцевому ОЗГ під назвою "Київські", багато з яких пізніше і справді переїхали до столиці. Серед них був і Юрій, який отримав прізвисько "Донецький". А однією з причин переїзду могла стати кримінальна війна, яка розпочалася у Горлівці 1997 року.

Затримання Юрія Середенка, смотрящого за Нікополем
Юрій Середенко, він же "Юра Донецький". Джерело — "Детектив-інфо"

Вже в Києві Юрій Середенко приєднався до ОЗУ кілерів, відомого як "Топ-сервіс", оскільки групувалося воно навколо відомої наприкінці 1990-х — на початку 2000-х років фірми з торгівлі сільгосппродукцією. Паралельно власник фірми, росіянин Ігор Шагін, організував банду кілерів для відстрілу неугодних йому чиновників і навіть столичних "авторитетів".

Саме у справі "Топ-сервісу" Юрій Середенко отримав тривалий термін, у колонії зблизився з Сергієм Олійником, який є "смотрящим" за Дніпропетровською областю, відомим як злодій у законі "Умка", і став від нього "смотрящим" за Нікополем.

Злодій у законі Сергій Олійник
Сергій Олійник, він же "Умка"

Зауважимо, що сам "Умка" ще в грудні 2022 року був затриманий правоохоронцями, але 22 січня 2024 року відпущений, тому теоретично міг розпочати боротьбу за відновлення свого впливу.