Вбили жінку заради маєтку: у Латвії затримано українсько-російську банду

Читать на русском
Автор
3213
Затримання зловмисників
Затримання зловмисників. Фото Нацполіція

Українські поліцейські встановили "чорного нотаріуса"

Українські та латвійські поліцейські затримали учасників організованої злочинної групи. Зловмисники викрали та вбили мешканку Латвії заради її нерухомості.

Про це повідомляє пресслужба Нацполіції. Жертва володіла житловим комплексом вартістю понад чотири мільйони євро на березі моря в курортному місті Саулкрасти. Її маєток складався більш ніж з тридцяти апартаментів, паркінгів та інших інфраструктурних об‘єктів. Все це жінка здавала в оренду.

"Про статки потерпілої дізналися двоє громадян російської федерації, які жили у Латвії в статусі біженців і вирішили заволодіти її майном. Для цього вони "запросили" трьох знайомих громадян України, які спеціально приїхали в Латвію для реалізації злочинного умислу", — повідомили правоохоронці.

Слідчі встановили, що зловмисники прикинулись потенційними клієнтами та виманили жінку з житлового комплексу. Потім вони затягли її в машину і вивезли за межі міста. Далі — тортурами та погрозами намагалися змусити переписати на їх користь маєток, а коли та відмовилась — вбили.

"Для розкриття цих злочинів була створена міжнародна слідчо-оперативна група з українських та латвійських поліцейських, за результатами роботи якої росіян взяли під варту правоохоронці Латвії, а українців знайшли та затримали в Київській та Донецькій областях працівники Департаменту карного розшуку та Департаменту боротьби з наркозлочинністю Національної поліції України. В ході обшуків в них вилучено автомати, 600 набоїв, два кілограми тротилу та детонатори", — додали в Нацполіції.

Також українські поліцейські встановили "чорного нотаріуса", який підробив документи на право власності маєтку вбитої, аби переоформити його на зловмисників.

Чотирьом фігурантам з України повідомили про підозру за викрадення людини (ч. 3 ст. 146 Кримінального Кодексу України), умисне вбивство за попередньою змовою (п. 3, 9, 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального Кодексу України), шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою (ч. 4 ст. 190 Кримінального Кодексу України) та підроблення офіційного документа нотаріусом за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 358 Кримінального Кодексу України).

Росіян судитимуть в Латвії за аналогічними статтями латвійського Кримінального Кодексу. Усім загрожує від десяти років до довічного позбавлення волі.

Раніше "Телеграф" писав, що у поїзді, який прибув до Вінниці 9 січня, виявили двох мертвих чоловіків 29 років та 51 рік. Причини смерті невідомі, поліція вивчає деталі.