ЧС з водних видів спорту: чекаємо на медалі від українців

Читать на русском
Автор
Синхроністки збірної України боротимуться за медалі у п’яти видах програми
Синхроністки збірної України боротимуться за медалі у п’яти видах програми. Фото facebook.com/ukrsynchro

У Досі стартує останній великий передолімпійський турнір у водних видах

2 лютого у Досі (Катар) стартує чемпіонат світу з водних видів спорту. Турнір, який включить у себе змагання з плавання, синхронного (артистичного) плавання, плавання у відкритій воді, водного поло, стрибків у воду та хай-дайвінгу (стрибки з високої платформи) триватиме до 18 лютого.

Вже в перший день змагань буде розіграно два комплекти нагород у стрибках у воду, а всього буде розіграно 75 комплектів медалей. Чемпіонат світу, за традицією, буде поділено на дві частини. До 10-го лютого, включно, будуть розіграні медалі у плаванні на відкритій воді, синхронному плаванні та стрибках у воду, то з 11 по 18 лютого – у плаванні та хай-дайвінгу.

І лише турнір з водного поло, єдиного ігрового виду спорту, триватиме протягом більшої частини змагань. Ватерполісти почнуть змагатися другого дня ЧС – 3 лютого, а завершать у передостанній день – 17 лютого.

Від Клочкової та Силантьєва – до нинішніх зірок

Цьогорічний чемпіонат світу стане 21-м за ліком, при цьому останнім часом змагання проходили раз на два роки, у непарні роки. Стабільний графік збила пандемія коронавірусу, 2021-го змагання не відбулися. Турнір у столиці Угорщини Будапешті перенесли на 2022 рік і вперше з 2001 року пауза між турнірами склала 3 роки. Зате після цього "водники" мали роздолля. 2023-го проходив другий рік поспіль ЧС – цього разу у Фукуоці (Японія), зараз у Досі і 2025-го пройде в Сінгапурі: чотири чемпіонати за чотири роки. І лише після цього змагання повернуться у звичний графік, раз на два роки. Наступний ЧС пройде 2027-го.

Збірна України почала виступати на ЧС з 1994 року, але на дебютному мундіалі залишилася без медалей. Проте, вже на наступному змаганні 1998-го виборола 3 золота та ще одне срібло на додачу. То був час плавця Дениса Силантьєва та стрибунки у воду Олени Жупіною – на двох вони здобули три золота – по одному в особистих дисциплінах, а Жупіна ще й у дуеті зі Світланою Сербіною. А Яна Клочкова тоді лише розпочинала кар’єру, їй було 16 років. Майбутня "золота рибка" виборола на ЧС-1998 срібло.

Найуспішнішим в історії збірної України був ЧС-2001, коли команда здобула 3 золоті медалі та по одному сріблу та бронзі (Яна Клочкова здобула два золота та срібло), ще один плавець Олег Лісогор золото, а стрибуни у воду Роман Володьков та Антон Захаров – Бронзу. А за кількістю нагород рекордним для вітчизняної національної команди став ЧС-2022. На тлі повномасштабного вторгнення Росії в червні-липні того року в Будапешті наша команда показала, що аж ніяк не перебуває в кризі. Усі емоції та спортивна агресія були виплеснуті у басейні столиці Угорщини. Команда здобула 2 золоті, 6 срібних та 2 бронзові медалі – 10 нагород.

Героями того турніру стала команда з синхронного плавання, яка виграла змагання в комбінації та хайлайті. До того ж, по два срібла завоювали Марта Фєдіна (в змаганнях солісток) й сестри Марина та Влада Олексіїви (дуети). Срібло того ЧС виграли і стрибуни у воду Олексій Середа та Софія Лискун – у синхронних стрибках із 10-метрового трампліну. А дві бронзові медалі завоював Михайло Романчук у плаванні на 800 метрів вільним стилем та у плаванні у відкритій воді (5 км).

Через рік, на ЧС-2023 у Фукуоці (Японія) збірна України здобула лише дві нагороди – срібло та бронзу. 2-е місце завоювали стрибуни у воду Олексій Середа та Кирило Болюх (синхронні стрибки з 10-метрового трампліну), бронзу – команда в синхронному плаванні (групи, довільна програма).

І ось тепер, ще через півроку, у команди є чудовий шанс довести, що результат ЧС-2022 був невипадковий, а провал через рік, навпаки — прикре непорозуміння. Тим більше, всі лідери команди, як і раніше, в строю і рвуться в бій – Олексій Середа, Марта Фєдіна та сестри Олексіїви, Михайло Романчук, ті на кого ми в першу чергу розраховуємо кажучи про можливі медалі.

"Є ліцензії, почуватимуся більш вільно"

Вже 2 лютого розпочинаються змагання у стрибунів у воду, а 3 лютого відбудеться фінал у синхронних стрибках із 10-метрового трампіну у міксті. Тієї самої дисципліни, де на ЧС-2022 виграли срібло Олексій Середа та Софія Лискун. Щоправда. цього разу Середа виступатиме лише у чоловічому дуеті, пропускаючи змагання у міксті (змішані пари). До речі, Олексій Середа є автором унікального рекорду. На чемпіонаті Європи-2019 у Києві він виграв золоту медаль в індивідуальних стрибках з того ж 10-метрового трампліну у 13-річному віці.

Нині 3-разовому чемпіону Європи, 2-разовому переможцю Європейських ігор та 2-разовому віце-чемпіону світу вже 18 повних років. І в цьому віці він уже є досвідченим майстром. У коментарі "Телеграфу" перед ЧС Середа зазначає:

"Для мене це вже 4 чемпіонат світу (у 2019 році Олексій викликав фурор, коли 13-річним хлопчиком посів високе 4 місце – Ред.). Зараз у мене вже є дві ліцензії на Олімпіаду – в індивідуалі та в сихроні, які я завоював минулого року на чемпіонаті світу-2023 у Фукуоці, тому більш вільно себе почуватиму. Головна мета для мене на цьому старті — потрапити до ТОП-3 як в індивідуальних стрибках так і в синхронних разом з Кирилом Болюхом, але на такому відповідальному чемпіонаті кожна медаль — значуща.

Також Олексій розповів про свою програму: "На цьому Чемпіонаті світу в індивідуалі я матиму нову програму з новим стрибком три з половиною обороти назад зігнувшись. Стрибок складний з коефіцієнтом 3.6 і хотілося б його зробити хоча б на 7 балів, це такий мінімум для мене У синхронних стрибках залишається та ж програма, яка була і на минулому чемпіонаті світу, де ми з Кирилом стали срібними призерами, набрали хорошу суму балів.

Хочеться тут виступити добре, викластися та показати найкращий результат, адже розумієш, що береш участь не просто для себе, а робиш це для своєї країни. Кожне вихід на нагородження, на п’єдестал – це твій внесок у боротьбу за Україну".

8 лютого Середа та Болюх боротимуться за медалі у синхронних стрибках, наступного дня, 9 лютого, відбудуться кваліфікаційні змагання у особистих стрибках із 10-метрового трампліна, а 10 лютого – фінал.

Але не варто забувати про інших українських стрибунів у воду, які також можуть піднести приємні сюрпризи у вигляді медалей світової першості та ліцензій на Ігри. Загалом у стрибках у воду на Іграх у Парижі буде розіграно 8 комплектів нагород (10-метрова вежа — чоловіки, жінки; трамплін 3м — чоловіки, жінки; синхронні стрибки з вишки — чоловіки, жінки; синхронні стрибки з трампліну 3м — чоловіки, жінки). Максимальна кількість ліцензій, яку може отримати одна країна — 12 (по одній парі в синхронних стрибках з вишки та трампліну 3м серед чоловіків та жінок, і по дві — в індивідуальних видах: вежа (чоловіки, жінки), трамплін 3м (чоловіки, жінки)) .

Синхроністки ще борються за ліцензії ОІ

Першого ж дня турніру стартують і змагання з синхронного плавання. Щоправда, перший комплект медалей буде розіграно у суботу, 3 лютого. Лідер української команди, солістка Марта Фєдіна 2-разовий бронзовий призер Олімпійських ігор, 2-разова чемпіонка світу та 11-разова чемпіонка Європи, найкраща спортсменка-2022 з синхронного плавання за версією LEN (Європейська федерація водних видів спорту) у бесіді з "Телеграфом" зазначає:

"На Чемпіонаті світу в Досі я виступатиму в трьох групових програмах (технічна, довільна акробатична). Тому я чекаю на наш кращий виступ, хочеться, щоб усі програми вийшли добре і на максимумі, який ми можемо показати на даний момент, щоб все було синхронно і чітко. Дуже хочеться, щоб наше виконання сподобалося нашому головному тренеру збірної Світлані Саідовій. Це для нас найголовніший критерій, якщо після нашого виступу ми бачимо її щасливе обличчя, тоді все добре. А далі будемо дивитися, які оцінки отримаємо. Головне зробити свій максимум, викластися на повну та показати гідний результат.

З минулого сезону в синхронному плаванні кардинально змінилися правила та вид спорту став непередбачуваним. Вчора ти був перший, а завтра останній і навпаки. Звичайно, наша головна мета — це завоювати олімпійські ліцензії та представити Україну на Іграх-2024 у Парижі. Кожна з нас мріє про медаль, адже розуміємо, наскільки це важливо для нашої команди, для країни. Ми завзято тренувалися у Харкові до чемпіонату світу, ставили нові програми, тому в Досі зробимо все, що від нас залежатиме, працюватимемо на максимумі".

Шанс на перше золото для Романчука

Зрештою, для плавця Михайла Романчука це буде черговий шанс виграти перше у кар’єрі золото чемпіонату світу у класичному 50-метровому басейні. Спортсмен із Рівного вже був чемпіоном світу на "короткій воді" (25-метровий басейн), а в класичних басейнах ставав 5-разовим чемпіоном Європи, призером ЧС (2 срібла та 2 бронзи) та ОІ (срібло та бронза Токіо-2020). Але золото на світовій арені вигравав лише на Юнацьких Олімпійських іграх у вже далекому китайському Нанкін-2014.

З 11 по 18 лютого плавці розіграють 42 комплекти нагород у басейні "Aspire Dome". Від України до Дохи поїдуть шість спортсменів: Михайло Романчук, Олександр Желтяков, Владислав Бухов, Вадим Науменко, Денис Кесіль, Максим Овчинніков.

До речі, потрібно обов’язково звернути увагу і на "другого номера" нашої команди Олександра Желтякова. Адже він є 2-разовим чемпіоном світу та 2-разовим чемпіоном Європи серед юніорів 2023 року. Це буде перший великий старт 18-річного плавця на "дорослому" рівні, але, як мінімум, поборотися за олімпійські ліцензії він має всі шанси. Навіть якщо не вийде "зачепитися" за медаль.

Водне поло – без нас

А ось у єдиному ігровому виді спорту – водному поло – турнір пройде без збірної України. Ані чоловіча, ані жіноча команди України не потрапили до топ-16 найкращих збірних планети, які здобули путівки на ЧС.

Найреальнішим шансом було пробитися через чемпіонат Європи, але у чоловіків у трійку володарів ліцензій потрапили команди Хорватії, Чорногорії та Румунії, а у жінок – збірні Греції, Франції та Великої Британії. Щодо українців та українок, то вони навіть не потрапили до числа учасників фінальної частини Євро, який проходив у січні у Хорватії (чоловіки) та Нідерландах (жінки), відповідно.

Раніше стало відомо, скільки медалей пророкували аналітики збірній України на Олімпійських іграх Париж-2024.

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу