Затримання відомого бізнесмена Мазепи: прокуратура пояснила, у чому його підозрюють

Читать на русском
Автор
688
Затримання Мазепи на кордоні
Затримання Мазепи на кордоні. Фото Офіс Генерального прокурора

Йому загрожує до 12 років увʼязнення з конфіскацією майна

Українського топбізнесмена підозрюють у незаконному заволодінні земельними ділянками Київської ГЕС. За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора викрито керівника та учасників злочинної організації, які незаконно заволоділи землями.

До їхньої власності потрапили ділянки водного фонду вздовж Київської дамби між селами Хотянівка та Лебедівка, Вишгородський район, площа яких понад 7 га вартість понад 20 млн грн. Про це повідомляє Офіс генпрокурора, не називаючи імʼя підозрюваного, проте з контексту витікає, що це — Ігор Мазепа.

Його було затримано у четвер, 18 січня, при спробі перетнути кордон. Мазепа прямував до Польщі через пункт пропуску "Шегині".

Затриманий Ігор Мазепа
Авто, у якому Мазепа намагався перетнути кордон

Зазначається, що за ст. 208 КПК України в різних регіонах держави було затримано чотирьох осіб.

Слідство встановило, що засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники злочинної організації з використанням корупційних зв’язків у державних органах незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру.

Протягом 2020-2021 років учасники злочинної організації підшуковували осіб, які за грошову винагороду підписували документи щодо виділення земельних ділянок у приватну власність. Загалом до її складу входили понад два десятки осіб, де у кожного була чітко визначена роль. Серед них також — забудовники, їх довірені особи, два колишніх керівники Держгеокадастру у Київській області та підконтрольні особи.

Землі, якими незаконно заволоділи

Учасники злочинної групи підшукували через соціальні мережі "підставних осіб", які за гроші погоджувались підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище.

Опісля землі продавали учасникам злочинної організації. Ті, своєю чергою, переоформлювали їх на представників забудовників елітної нерухомості, на чиє замовлення та фінансування вчинялись незаконні дії. У листопаді минулого року вісім учасників цієї злочинної організації вже отримали підозри.

Зазначається, що для уникнення довготривалої та складної процедури отримання дозвільних документів на будівництво та введення будівель в експлуатацію, отримували технічні паспорти з фіктивними даними. Згідно з документами, будинки звели господарським способом в 1991 році. Такі маніпуляції давали можливість зареєструвати право власності на будівлю без отримання відповідних дозволів і погоджень в Державній інспекції архітектури та містобудування України.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та роботи учасників злочинної організації.

Обшуки, які провели правоохоронці
Під час обшуків виявили гроші, отриманні шляхом махінацій

Дії учасників злочинної організації кваліфіковані за:

  • ⁠ ч. 1 та 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ст. 233 (незаконна приватизація державного, комунального майна);
  • ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Фігурантам земельних махінацій загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше "Телеграф" писав, що Державне бюро розслідувань затримало топменеджмент концерну, який продовжував постачати російському військово-промисловому комплексу системи загородження під час повномасштабної війни в країні. Учасникам загрожує позбавлення волі.