Зеленський запропонує Раді дозволити множинне громадянство: що це таке і як це працює

Читать на русском
Автор
3410
Володимир Зеленський Новина оновлена 22 січня 2024, 14:56
Володимир Зеленський. Фото Колаж "Телеграф"

Таку можливість отримають громадяни всіх держав, крім країни-агресора

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про інститут множинного громадянства. Він дасть змогу ухвалити комплексні зміни до законодавства.

Про це він повідомив у своєму вітанні з нагоди Дня соборності. Це дозволить мати українське громадянство всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу. Окрім громадян країни-агресора.

"Сьогодні я вношу у Верховну Раду України ключовий законопроєкт, який дозволить прийняти комплексні зміни до законодавства та ввести інститут множинного громадянства і дозволить мати наше громадянство всім етнічним українцям та їхнім нащадкам з різних країн світу. Звичайно, крім громадян країни-агресора. У періоди різних хвиль еміграції вимушено залишив рідну землю, опинившись в Європі, США, Канаді, країнах Азії, Латинської Америки… Усі, хто допомагає нам, незважаючи на сотні та тисячі кілометрів від рідної землі… Іноземні добровольці, які стали на захист України, хто воює за свободу України як за рідну батьківщину", — заявив Зеленський.

Подвійне громадянство — це громадянство, при якому особа постійно визнається громадянином двох або більше країн за законами цих країн.

Нардеп Ярослав Железняк нагадав, що один законопроєкт від Зеленського про громадянство вже було внесено ще у грудні 2019 року. Номер проєкту №2590 і назва "Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства"

"Запровадження для набуття громадянства України за територіальним походженням, прийняття до громадянства України або поновлення у громадянстві України можливості складення присяги громадянина України іноземцем, який є громадянином держави, включеної Кабінетом Міністрів України до переліку держав, громадяни яких для набуття громадянства України мають право на подання присяги громадянина України", — нагадав Железняк, що йшлося в проєкті.

Він додав, що в документі йшлося також про розширення кола осіб, які набувають громадянство України за територіальним походженням шляхом віднесення до кола осіб, родинний зв'язок з якими надає право особі на набуття громадянства України за територіальним походженням.

Проєкт закону в 2019 році

Зазначимо, що президент повідомив, що сьогодні також підписав указ "Про історично населені українцями території російської федерації". За його словами, це повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього.

Раніше "Телеграф" писав, що Володимир Зеленський підписав два важливі закони. Один з них звільняє від ПДВ та ввізного мита ввезення в Україну радіолокаційних комплексів.