У Румунії заговорили про анексію територій України та відмову від НАТО: подробиці

Читать на русском
Автор
34626
Лідер румунської партії АУР Клаудіу Тарзіу
Лідер румунської партії АУР Клаудіу Тарзіу. Фото Соцмережі

Без цього суверенність країни-сусідки сумнівна

У Румунії, яка нещодавно відмовилась від участі у Євробачені-2024, хочуть анексії деяких західних українських територій. Заради цього країна навіть готова вийти з НАТО, який вважає одним з учасників протистояння двох світових "імперій".

Таку заяву зробив лідер румунської партії Альянс за союз румунів (AUR) Клаудіу Тирзіу. Про це пише видання Newsweek.ro.

"Ми не будемо по-справжньому суверенними доти, доки не реінтегруємо румунську державу в її природних кордонах. Південна Бессарабія, Північна Буковина, Земля Герца (територія у складі Чернівецької області — ред.), Закарпаття — все, що було і є частиною румунської нації, має повернутися до меж кордонів однієї й тієї ж держави", — заявив Тирзіу.

Історико-географічні регіони України

Пропозиція румунського політика повʼязана з тим, що його країна хоче повернути сталі відносини з Росією.

"Я вважаю, що є необхідність розморозити відносини між Румунією та Росією, я визнаю необхідність хорошої співпраці між Румунією та Росією, я готовий це підтримати, але лише після того, як Росія доведе, що вона також хоче всього цього", — сказав він.

Раніше, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, політик вже заявляв, що підтримує Росію.

"Ми (політики партії — ред.) розчавлені між "двома імперіями", які порушують наш "суверенітет". З цього приводу ми знаходимо, що офіційна позиція AUR полягає в тому, що НАТО, військовий альянс, для приєднання до якого Румунія доклала величезних зусиль – саме для того, щоб захистити нас від росіян, які вже вторглися до нас 12 разів – є лише однією з тих "імперій", з яким "нам доводиться мати справу", щоб забрати шматки України", — сказав Клаудіу Тирзіу.

Раніше "Телеграф" писав, що парламент Румунії ухвалив резолюцію щодо підтримки європейських прагнень України, Молдови та держав Західних Балкан. Це означає, що румунські депутати схвалюють переговори щодо вступу нашої країни до Євросоюзу вже у грудні 2023 року.