У Раді скоро не вистачить нардепів, аби ухвалювати закони? Арахамія розповів про "парламентську кризу"

Читать на русском
Автор
697
Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія Новина оновлена 30 січня 2024, 21:56
Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Фото t.me/David_Arakhamia

У парламенті вигадали, як не допустити ще більш критичної кількості народних депутатів

Багато народних депутатів України хочуть скласти свої мандати. Щобільше, у Верховній Раді немає єдності, яка спостерігалася на початку повномасштабного вторгнення.

Про це під час дискусійної панелі "2024: сценарії для країни" заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, повідомляє Lb.ua. За його словами, тема виборів під час війни стала ще однією причиною незадоволення депутатів.

Давид Арахамія зазначив, що Верховна Рада зіткнулася із викликом, з яким раніше ніколи не стикалася. Це робота в розширеному форматі, тобто в "продовженому форматі". Річ у тому, що каденція ВРУ завершилася ще у жовтні 2023 року, але через війну неможливо провести вибори. І ніхто не знає, як довго це триватиме. До того ж дуже багато нардепів хочуть скласти свої повноваження.

"Усередині парламенту немає єдності. Це ілюзія. Вона була півтора року тому. Зараз її немає. Наближається велика криза. Тільки у мене у фракції є 17 заяв на складання мандату. Тобто у нас уже 401 людина в парламенті. Ще одного ми відпустимо за медичними обставинами. І 226 голосів із 400 дуже важко збирати, чесно кажучи", — сказав Арахамія.

Він додав, що в інших фракціях також є охочі піти. Щоб не посилювати ситуацію, нардепи вирішили не голосувати за складання мандатів. Єдина причина – це медичні показання. Це потрібно для того, щоб зберегти парламент легітимним.

Крім того, розмови про вибори у 2024 році ще більше посварили політичні сили.

"На щастя, нам стало розуму зробити Діалоги Моне та під керівництвом Пета Кокса підписати декларацію всіх політичних партій та фракцій, що вибори під час війни неможливо проводити і їх не буде. Це трохи заспокоїло, але, чесно кажучи, скриньку Пандори вже відкрито. Чим більше ми говоримо, що виборів не буде, тим більше вони (опоненти. — ред.) нас підозрюють у тому, що ми просто брешемо, щоб вони були непідготовлені, щось там готуються. І це непорозуміння погіршується", — додав Арахамія.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в Україні можуть поновити Кабмін. На Заході все частіше говорять, що для збереження демократії в умовах війни потрібні політичні зміни.