Суд в США може заборонити Трампу брати участь у виборах: наскільки це реально і що кажуть у його команді

Читать на русском
Автор
1632
Дональд Трамп
Дональд Трамп. Фото Відкриті джерела

Трамп вже подав апеляцію

Верховний суд штату Колорадо ухвалив постанову, згідно з якою Дональд Трамп не може брати участі у передвиборчій гонці через дотичність до заколоту 2021 року, коли прихильники Трампа взяли штурмом Капітолій. Також Трампа зняли з гонки в штаті Мен, що правда там заборону висуватись колишньому президенту видав не суд, а секретарка штату від демократичної партії Шенна Белоу (варто зазначити, що рішення Белоу не діє до рішення Верховного Суду, що до цього випадку).

Позови з таким же проханням було подано в інших 14 американських штатах, а саме: Алясці, Аризоні, Неваді, Нью-Джерсі, Нью-Мексико, Нью-Йорку, Орегоні, Південній Кароліні, Техасі, Вермонті, Вірджинії, Західній Вірджинії, Вісконсині і Вайомінгу. Натомість Дональд Трамп оскаржив ці рішення у Верховному Суді США.

Всі 16 позовів базуються на 3 розділі 14-ї поправки до Конституції США, який "забороняє обіймати посаду будь-кому, хто колись присягав Конституції, а потім брав участь у повстанні або заколоті проти неї". Цю поправку було прийнято після громадянської війни в США, щоб не допустити повернення конфедератів, пише Associated Press.

Одна з позивачів проти Трампа в Колорадо, республіканка Норма Андерсон у своєму виступі перед верховним судом штату зазначила: Він (Трамп) навмисно викликав до Вашингтона розлючений і озброєний натовп, який прийшов готовий битися", а також те, що промова Трампа перед штурмом Капітолію "явно і неявно підбурювала розлючений і озброєний натовп до неминучого, беззаконного насильства".

Нагадаємо, що згаданий штурм відбувся 6 січня 2021 року, тоді незадоволені результатами виборів 2020 року прихильники Трампа, взяли штурмом та на короткий час захопили Капітолій — місце, де знаходиться конгрес США. Тоді поранення отримали понад 140 правоохоронців, один з них загинув, а Конгрес був вимушений евакуюватись. Метою насильницької акції було скасувати результати виборів, та повернення Дональда Трампа на посаду президента США.

Зараз Трамп подав апеляцію до верховного суду США з проханням скасувати рішення в Колорадо та Мені. Речниця з юридичних питань Трампа, Аліна Хабба заявила:

"Постанова Верховного суду штату Колорадо, атакує саме серце демократії в цій країні. Вона не залишиться в силі, і ми віримо, що Верховний суд скасує це неконституційне рішення".

Юристи колишнього президента також, апелюють до неясності поправки, адже в її тексті вказано про заборону обіймати державні посади тим, хто присягав Конституції, натомість президент в США не присягає, а зобов’язується її "зберігати охороняти та захищати". До того ж вони стверджують, що штурм 6 січня не був заколотом — за їхніми словами, акція не була масовою і не супроводжувалася великою кількістю вогнепальної зброї чи інших ознак заколоту. Юристи колишнього президента стверджують, що Трамп не "брав участі" ні в чому в той день, окрім як у "використанні своїх законних прав на свободу слова".

8 лютого 2024 року у Верховному Суді США відбудуться усні дебати у справі, яка, ймовірно, визначить, чи має право Дональд Трамп обіймати посаду після рішення Верховного Суду Колорадо дискваліфікувати його. Варто зазначити, що будь-яке рішення Верховного Суду США буде розповсюджуватись на всі 50 штатів.

Раніше "Телеграф" писав, що у Верховній Раді розповіли чому українцям не варто боятися перемоги Трампа на виборах.