Раді загрожує криза, 17 нардепів хочуть скласти мандат: Арахамія пояснив, чим це загрожує

Читать на русском
Автор
880
Верховна Рада Новина оновлена 26 січня 2024, 21:03
Верховна Рада. Фото https://www.facebook.com/stefanchuk.official/

Наразі у Верховній Раді України 401 нардеп. Це новий антирекорд для українського парламенту

В українському парламенті наближається велика криза. Щонайменше 17 народних депутатів із фракції "Слуга народу" хочуть скласти мандат.

Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Таку заяву він зробив під час дискусії "2024: сценарії для країни", організованої в рамках проекту "Нова країна" LB.ua та EFI Group.

На його думку, наразі єдності в українському парламенті немає. "З парламентом взагалі велика криза наближається, тому що у мене тільки у фракції 17 є заяв на складання мандату. Тобто у нас уже 401 людина в парламенті, ще одну ми точно відпустимо за медичними обставинами — буде 400 осіб", — сказав Арахамія.

Він нагадав, що для ухвалення рішення у Раді необхідно зібрати мінімально 226 голосів. Нардеп упевнений, що із 400 парламентаріями це буде практично неможливо.

Арахамія додав, що для уникнення катастрофічних наслідків, у Раді вирішили не голосувати за складання мандатів, щоб забезпечити легітимність парламенту. "В інших фракціях і партіях я теж знаю, що є люди, які хочуть піти. Ми вирішили для себе, що не даватимемо голоси за складання мандатів, тільки якщо медична дійсно ситуація, а так більше жодних умов, за якими ми голосуватимемо за складання мандатів. Для того, щоб зберегти парламент легітимним", — пояснив він.

Нагадаємо, на початку грудня 2023 року Верховна Рада позбавила депутатських повноважень ще трьох осіб. Мандатів позбавили мажоритарників Максима Єфімова (фракція "Відновлення") та Дмитра Шпенова (позафракційний), а також Віталія Данилова із фракції "Батьківщина". Його місце в парламенті має зайняти інший представник за партійним списком.

Наразі у Верховній Раді 401 нардеп. Це новий антирекорд для українського парламенту.

Раніше "Телеграф" повідомив, що від мандата відмовився Андрій Холодов із "Слуги народу". Відомо, що народний

обранець давно перебуває за кордоном. Більше того, за позбавленням мандата, Холодова виключили з партії.