"Ми домовилися": як лідери ЄС додавили Орбана та схвалили допомогу Україні

Читать на русском
Автор
735
Шарль Мішель та Віктор Орбан
Шарль Мішель та Віктор Орбан. Фото twitter.com/PM_ViktorOrban

Угорський прем’єр підтвердив, що пішов на поступки ЄС

Угорщина пішла на компроміс із лідерами ЄС щодо виділення 50 млрд євро макрофінансової допомоги Україні. Країна не накладатиме вето.

Про це повідомляє Politico, посилаючись на три джерела серед європейських дипломатів. Лідери Франції, Німеччини, Нідерландів, Польщі, Бельгії та Італії на чолі з керівником Євроради Шарлем Мішелем та президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн зробили Орбану три пропозиції в обмін на його лояльність.

Однією з пропозицій є проведення щорічного звіту Єврокомісії про те, як реалізується пакет допомоги. Крім того, буде проведено дебати щодо реалізації пакета на рівні лідерів Європейського союзу. На додачу до цього Єврорада попросить Єврокомісію через два роки переглянути новий бюджет, якщо на те буде потреба.

Лідери ЄС також додали рядок, що посилається на попередні висновки від грудня 2020 року, щоб гарантувати, що оцінка верховенства закону в Угорщині Європейською комісією здійснюється справедливим і об’єктивним чином. За словами джерел, європейські лідери визнали ці поступки незначними, адже їм вдалося уникнути сценарію, за якого в Угорщині щороку була б можливість накладати вето на виділення фінансової допомоги для України. Водночас Віктор Орбан зможе проголосити перемогу вдома, заявивши, що Угорщина добилася перегляду допомоги.

Інформацію про пропозиції від ЄС підтвердив сам прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

"Угорщина прийняла пропозицію ЄС щодо вироблення механізму перевірки, що виділені Україні гроші використовуються розумно" — цитують його ЗМІ.

Щодо питання розморожування коштів із фондів ЄС для Угорщини в обмін на схвалення допомоги Україні, то цього не сталося.

"Дипломати повідомили, що в обмін на зелене світло Угорщини на допомогу Україні блок не взяв на себе зобов’язання виділити мільярди євро з фондів ЄС, призначених для Угорщини, але заморожених Брюсселем", — передає Reuters з посиланням на власні джерела у колі дипломатів. .

Таким чином європейським дипломатам вдалося "дотиснути" Віктора Орбана та ухвалити рішення про виділення 50 млрд євро додаткового фінансування для України.

"У нас є угода. Єдність. Усі 27 лідерів домовилися про додатковий пакет підтримки України у розмірі 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС",заявив президент Європейської ради Шарль Мішель у повідомленні Twitter.

Пізніше стало відомо, на яких умовах Євросоюз згодний виділити Україні 50 млрд євро фінансової допомоги. У разі їхнього невиконання в Україні союзники залишили за собою право зупинити виплати.

Отже, у пресрелізі вказано такі умови Євроради:

  • підтримка ефективних демократичних механізмів, включаючи багатопартійну парламентську систему;
  • верховенство закону;
  • гарантії дотримання прав людини, включаючи меншості.
  • Україна має вживати заходів, щоб при використанні цих коштів не було шахрайства, корупції та конфлікту інтересів.
  • Кабмін має розробити конкретний план реформ, за виконання яких надходитимуть виплати. За даними Мінекономіки, їх нараховуватимуть щокварталу.

Також у документі сказано, що Рада ЄС може затверджувати та припиняти виплати "кваліфікованою більшістю голосів", а також вносити правки до плану на підставі оцінок та пропозицій Єврокомісії. Щороку проводитиметься звіт та дебати про те, як реалізується механізм виплат. За потреби за два роки Єврорада запропонує переглянути програму.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що ще вчора в ЄС не хотіли йти на угоду з Орбаном задля схвалення надання допомоги для України. Такий формат домовленостей не розглядали як варіант.