Адвокат Медведчука у справі проти книги про Стуса може увійти до Комісії Київради? Деталі дивної історії

Читать на русском
Автор
Ігор Кириленко
Ігор Кириленко. Фото cultureversus.org

Рішення планували розглянути на сесії Київради 8 лютого

Колишнього члена нині забороненої партії ОПЗЖ та адвоката Віктора Медведчука Ігоря Кириленка планували призначити заступником голови Комісії з питань культури при Київській міській раді. Втім, після розголосу проєкт рішення зник із сайту Київради.

"Мега зашквар у Київраді — ОПЗЖшникам знову роздають посади в комісіях… Адвоката Медведчука, який намагався заборонити книгу Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса, хочуть призначити заступником голови комісії з культури" — написала депутат міськради Вікторія Пташник у своєму Facebook.

З її слів, проєкт рішення "Про внесення змін до Переліку персонального складу постійних комісій Київської міської ради IX скликання", яким хочуть призначити Кириленка, зареєстрували як невідкладний. Його мали розглянути на сесії Київради 8 лютого. Проте невдовзі проєкт рішення зник із сайту Київради.

Пташник заявила, що пропонуватиме регламентній комісії виключити пункт про призначення Кириленка. На підставі того, що він не відповідає раніше прийнятому рішенню, заборонити колишнім членам ОПЗЖ займати місця в комісіях міськради.

На можливе призначення Кириленка відреагував Вахтанг Кіпіані. Він обурений такою перспективою.

"Це саме він озвучував у суді найдикіші, хамські та антиукраїнські вигадки про великого поета. Адвокат — це дуже важлива суспільна функція, але як у випадку з гебістською шісткою Медведчуком, так і тут ми маємо справу з російською гниллю. Не можна давати жодних посад представникам забороненої(!) колаборантської ОПГ", — написав Кіпіані у Facebook.

Нагадаємо, 2020 року ексдепутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук через суд намагався заборонити поширення книги історика Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса". У ній докладно розповідалося про участь адвоката Медведчука, призначеного радянською державою, в судилищі над Стусом.

У жовтні 2020-го Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження тиражу книги без дозволу Медведчука. Це викликало ажіотаж, і залишки першого тиражу розпродали за лічені хвилини, а видавництво отримало кілька тисяч передзамовлень. Тоді ж Міністерство культури рекомендувало до прочитання "Справу Василя Стуса" та пообіцяло закупити її до бібліотек.

Видавництво Vivat подало апеляцію та виграло її – рішення зняти заборону на розповсюдження книги Київський апеляційний суд ухвалив 19 березня 2021 року. У червні 2021 року Київський апеляційний суд ухвалив стягнути з Медведчука майже 300 тисяч гривень на користь видавництва Vivat.

Для довідки: Василь Стус — український поет-шістдесятник, перекладач, публіцист, прозаїк, мислитель, літературознавець, літературний критик, правозахисник, політв’язень СРСР, дисидент, член Української Гельсінської групи, борець за незалежність України у XX столітті. Один із найактивніших представників українського дисидентського руху. Учасник акції протесту у київському кінотеатрі "Україна" 1965 року. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1991, посмертно); Герой України (2005, посмертно). За переконання про необхідність збереження та розвитку української культури зазнав репресій з боку радянської диктатури, його творчість була заборонена та частково знищена, а його самого було засуджено до тривалого перебування у місцях позбавлення волі, де він й загинув.

Як повідомляв "Телеграф", Верховний Суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара — Західний напрямок". Він відомий як "труба Медведчука".