Україна повернула у держвласність "трубу Медведчука"

Читать на русском
Автор
Нафтопродуктопровід
Нафтопродуктопровід. Фото Фото: pixabay.com

Наразі проводиться реєстрація права власності держави на трубопровід

Верховний Суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара — Західний напрямок". Він відомий як "труба Медведчука".

Про це повідомив голова Фонду держмайна Віталій Коваль. Інформацію він оприлюднив у Telegram.

Нафтопровід було збудовано ще за часів СРСР. Після проголошення незалежності України він мав перейти у державну власність. Але цього не сталося. Протягом багатьох років ним користувалася російська компанія "Транснафтопродукт".

Починаючи з 2011 року ФДМУ намагався повернути цей актив у державну власність.

У 2017 році НАБУ та САП розпочали розслідування обставин передачі права власності на трубопровід. За наслідками цього розслідування, ВАКС заарештував актив.

Але, 11 лютого 2021 року фірма "Прикарпатзахідтранс" у результаті махінацій заволоділа частиною магістрального нафтопродуктпроводу "Самара – Західний напрямок". "Прикарпатзахідтранс" експлуатував близько 800 км нафтопродуктопроводу "Самара — Західний напрямок". По ньому дизельне паливо з Росії та Білорусі качали для України та транзиту до Європи. ЗМІ пов’язували компанію "Прикарпатзахідтранс" із оточенням Медведчука.

У тому ж році ФДМУ подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати за державою право власності на трубопровід.

"У червні 2023 року суд став на бік Фонду. А вчора Верховний Суд не задовольнив касаційну скаргу. Таким чином, Україна відстояла своє право на це майно", — розповів Віталій Коваль.

Наразі проводиться реєстрація права власності держави на трубопровід.

Раніше "Телеграф" повідомив, що Україні передадуть заарештовану яхту Медведчука.