Огірки по 170 гривень за кіло на ринку – чому дорожчають овочі і до чого тут мобілізація

Читать на русском
Автор
Овочі дорожчають
Овочі дорожчають. Фото infoindustria.com.ua

Мобілізація несподівано вплинула на ціноутворення деяких овочів

В Україні продовжують зростати ціни на овочі, причому серед рекордсменів продукт не першої необхідності – огірок. Окремі його види в супермаркетах за місяць подорожчали більше ніж на 40 гривень – з 64 до 107 гривень.

Вартість ж овочів на ринках Києва ще вища – до 170 гривень за кілограм. Втім, як стверджують користувачі соцмережі Facebook, залежно від місця розташування ціна на огірки у столиці може серйозно відрізнятися.

За словами експерта Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, загалом українці переживають серйозне зростання цін на овочі так званого "борщового набору", що з початку року подорожчало на 16%. При цьому окремі його складові подорожчали ще сильніше, наприклад картопля зросла в ціні в 2,5 рази.

За словами експерта, різке зростання цін на деякі продукти харчування спричинене, зокрема, мобілізацією.

"Багато видів продуктів виробляються за досить високої частки участі домогосподарств населення. До 90% тієї ж картоплі виробляють приватні домогосподарства, м’ясо свинини та молоко – до 40%. При цьому саме із сільської місцевості мобілізують багатьох працівників, після чого вже отриманий великий урожай просто нікому вивозити. У результаті на ринку виникає дефіцит, але не тому, що продуктів немає, а тому, що їх менше везуть, і як результат – зростання цін", — пояснює механізм впливу мобілізації на зростання ціни деяких продуктів Олег Пензін.

За словами співрозмовника "Телеграфа" там, де частка приватних домогосподарств у виробництві не така висока, особливого зростання цін немає. До них відносяться курятина і яйця, хліб, крупи і макаронні вироби, які виготовляються великими індустріальними підприємствами, які мають набагато кращі можливості з доставки своєї продукції до ринку.

Водночас, на думку Олега Пендзіна, дефіцит овочів українцям не загрожує — крім власного виробництва залишається імпорт, головним чином із Туреччини та Європи. Крім того, зростання цін обмежуватиметься купівельними здібностями українців.

"Огірки та помідори – сезонні овочі, чиє споживання зросте, а ціна знизиться, влітку, зараз їх їдять небагато і тому зростання цін не є важливим. Інша справа так звані соціально-значущі продукти, які купують постійно – картопля, цибуля, капуста, морква і буряк, але і тут фактор купівельної спроможності обмежуватиме подорожчання", — наголосив Олег Пензін.

Водночас в Україні овочі не лише дорожчають, а й падають у ціні. Наприклад, морква подешевшала на 17%.