Ціни не відповідають витратам: на скільки здорожчало вино та чи буде вартість рости надалі

Читать на русском
Автор
Келихи з вином
Келихи з вином. Фото Pixabay

Вартість одного виду вина коливається в межах майже 35 гривень

В Україну продовжують дорожчати певні товари. Зокрема ціни за місяць виросли й на спиртний напій — вино.

Максимальна вартість червоного вина Vardiani Піросмані складає 117,10 гривень. Згідно з даними сайту Мінфін можна дізнатись, в яких українських магазинах лежить найдешевша та найдорожча пропозиція цього товару.

Вартість червоного вина Vardiani Піросмані коливається в межах 82,60-117,10 гривень. Тобто різниця між цінником у Megamarket та Auchan майже 35 гривень. А от Novus пропонує купити цей продукт за 109 гривень. Середня ціна цього продукту у січні становить 102,90 гривень.

Водночас у минулому місяці українцям в середньому необхідно було витратити 97,83 гривні аби купити одну пляшку вина.

Що кажуть експерти

Мінімальні ціни на натуральні виноградні вина у скляній тарі місткістю 0,7 літра мають вирости на 57% — з 42 грн до 66 гривень. А от ігристі вина у скляній тарі місткістю 0,7 літра та 0,75 літра – 11,9%, зі 109 грн до 122 грн за пляшку.

Як пояснюють у Мінекономіки, чинна мінімальна вартість напоїв була встановлена у 2021 році, але наразі ціни не відповідають витратам виробників та на реалізацію. Тому будуть відбуватись зміни, адже це надасть можливість збільшити суму надходження податків та зменшити кількість вживання алкоголю

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Україні будуть дорожчати сигарети. Найменша вартість товару у 2024 році складатиме 87 гривень, а найбільша очікується 108 гривень.