На кордоні з Польщею все гарячіше: влада України провела термінові переговори

Читать на русском
Автор
1528
Кордон з Польщею
Кордон з Польщею. Фото facebook.com/Ministry.for.restoration

Наразі залишаються заблокованими 6 пунктів пропуску

Віцепрем’єр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів термінові перемовини з головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрой через блокаду пунктів пропуску польськими протестувальникам. Зокрема, було акцентовано на недопустимості блокування руху пасажирського транспорту.

Як повідомляє пресслужба Мінвідновлення, у соціальних мережах шириться відео, в якому натовп польських протестуючих блокував проїзд автобусів з пасажирами. Міністр підкреслив, що блокування транспорту на польському кордоні матиме важкі соціально-політичні наслідки для обох країн.

"Блокування кордону – це пряма загроза безпеці країни, що обороняється. Подібні дії негативно впливають на наше протистояння спільному ворогу на ім’я Росія. Жінки та діти, що шукали прихистку від війни і в силу різних причин повертаються додому, не можуть ставати заручниками бізнес-інтересів", — наголосив Кубраков.

За його словами, подібні акції та приклади негуманного ставлення до українців на кордоні ЄС можуть бути використані російськими спецслужбами для розбурювання штучного конфлікту між нашими країнами. Міністр зазначив, що очікує на конкретні дії польських колег, щодо недопущення таких ситуацій та вирішення проблеми загалом.

Також у міністерстві повідомили, що заступник міністра Сергій Деркач перебуває на зв’язку із заступником міністра інфраструктури Польщі Павелом Ганцажем та наголошує, що попри призупинення блокади з боку польських перевізників, ситуація на кордоні стає ще критичнішою.

"Наразі з польського боку кордону заблокованими є 6 пунктів пропуску. Найкритичніша ситуація на пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ", де взагалі припинився рух вантажного транспорту. Там не пропускаються гуманітарні, швидкопсувні вантажі та паливо. Це прямий вплив на нашу обороноздатність. Також через цей пункт пропуску з України не можуть виїхати порожні вантажівки, що їдуть за критично необхідними товарами. Вони вимушені чекати у понад 15-ти кілометровій черзі для порожніх на пункті пропуску "Нижанковичі – Мальховіце", де тимчасово призупинена реєстрація до єЧерги. Таким чином, водії буквально живуть на дорозі без нормальних умов", – підкреслив Деркач.

У Мінвідновлення підкреслили, що наразі заблокованим для вільного руху вантажівок є "Ягодин – Дорогуськ", "Угринів – Долгобичув", "Устилуг – Зосін", "Шегині – Медика", "Рава-Руська – Гребенне" та "Краківець – Корчова". Завдяки послузі єЧерга з українського боку кордону немає фізичних черг на виїзд, натомість на територій Польщі на дорозі очікують близько 3 тисяч вантажівок.

Своєю чергою речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону заявив, що наразі українські прикордонники не мають інформації щодо повної блокади кордону з Україною. За його словами, від польських колег вони не отримували інформацію про те, що будуть заблоковані й інші напрямки.

"Але треба зважати, що на кордоні з Польщею функціонує 9 напрямків, 6 з яких на даний момент є заблокованими або де рух значно ускладнений для вантажних транспортних засобів. При тому, що серед цих шести — 4 є найбільшими пунктами пропуску, через які можуть перетинати кордон вантажівки вагою понад 7,5 тонн", – сказав він

Водночас Демченко підкреслив, що ті три напрямки, які працюють, мають свої особливості. За його словами, десь можуть перетинати кордон порожні вантажні транспортні засоби вагою понад 7,5 тонн, а інші напрямки — це для руху менших вантажівок в обох напрямках.

Він також повідомив, що на всіх заблокованих напрямках сукупно в чергах станом на ранок 19 лютого перебуває близько 2900 вантажних транспортних засобів, які очікують на можливість перетину кордону в бік України. Демченко зазначив, що найбільша черга навпроти пунктів пропуску "Ягодин" і "Краківець".

"До того ж нагадаю, що у напрямку КПП "Ягодин" вчора і також частину дня суботи взагалі не пропускалися вантажівки в обох напрямках. А сьогодні вночі польська сторона повідомила, що все ж таки буде здійснюватися пропуск. Це залежно від дій, які вичиняють протестувальники. І власне протягом години пропускатимуть по кілька вантажних транспортних засобів в бік України. Натомість поки що ми не маємо підтвердження, що хоч якийсь рух відбуватиметься в напрямку Польщі", — підкреслив речник.

Нагадаємо, польські фермери заявили, що з 20 лютого заблокують усі прикордонні пункти пропуску з Україною. Йдеться також про під'їзди до залізничних станцій та морських портів.

Раніше "Телеграф" писав, що на ситуацію із блокадою українсько-польського кордону відреагував президент Володимир Зеленський. Він доручив розібратися із цим питанням прем’єру Денису Шмигалю. Глава українського уряду має обговорити ситуацію зі своїм польським колегою Дональдом Туском.