В Україні планують робити щеплення прямо в аптеках, - МОЗ

Читать на русском
Автор
1152
Pixabay Новина оновлена 30 квітня 2024, 22:03

На заході, присвяченому Всесвітньому тижню імунізації, про це заявив заступник очільника Міністерства охорони здоров'я України Ігор Кузін

"Телеграф" попросив прокоментувати дану ініціативу МОЗ відомого інфекціоніста, Голову національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федора Лапія.

"Мова йде про пункти щеплення, — пояснив "Телеграфу" Федір Лапій. — Такі, які були організовані в ТРЦ, ЦНАПах тощо під час вакцинації проти Covid-19".

Ця ініціатива може запрацювати восени 2024 року. Мова не йде про примусову організацію таких пунктів для аптечних мереж і про обов'язкову вакцинацію саме в цих точках для населення, пояснює експерт. Суть нововведення в тому, щоб наблизити можливості імунізації для українців до тих, що пропонують європейцям чи американцям.

"Ми давним-давно хочемо, щоб Україна відповідала світовим нормам і запроваджувала світові практики, — говорить Федір Лапій. – В США ти приходиш на парковку, в магазин, в аптеку — і там ти можеш зробити щеплення у спеціально обладнаних пунктах. Ми змогли пропрацювати варіанти пунктів масової вакцинації під час пандемії COVID-19. Коли кажуть, не було б щастя, але біда допомогла — це про даний наш досвід. До цього українцям було складно сприйняти, що вакцинуватись можна десь, крім поліклініки чи лікарні."

Експерт говорить, що це не "передача повноважень", а додатковий сервіс, питання комфорту для людей – мешканців великих і середніх міст і населення сільської місцевості.

Восени 2024 року держава робитиме акцент саме на захисті від грипу. Містянам буде зручно купити вакцину в аптеці і одразу отримати додаткову послугу – щеплення. Є літні люди, яким легше дійти до аптеки, ніж до сімейного лікаря.

Аптеки можуть долучатись до даного проєкту добровільно. Так само – на розсуд власників мереж і вартість послуги.

"Восени 2022 року МОЗ вдалось провести певний "пілот" проєкту з однією з аптечних мереж, — розповідає експерт. – Ментальний бар'єр ми, завдяки вакцинації від Covid подолали, але потрібно було пропрацювати багато організаційних моментів".

До прикладу, перед вакцинацією має бути проведений медичний огляд. Хто його має проводити? Дані про щеплення повинні бути внесені в електронну базу даних, тобто мова про доступ до цієї бази даних і чутливої інформації тощо.

Під час проведення щеплень в експериментальній аптечній мережі, їх робили лікарі. Проєкт повторили і у 2023 році — також у "пілотному" режимі. Наразі мова йде про можливість виконання даної процедури фармацевтами або медсестрами — після відповідного навчання і внесення змін до ряду регулюючих документів.

Восени 2024 року держава робитиме акцент на захисті від грипу. Розробники проєкту розраховують, що містянам буде зручно купити вакцину в аптеці і одразу отримати додаткову послугу – щеплення. Є літні люди, яким легше дійти до аптеки, ніж до сімейного лікаря. Таке нововведення може спростити доступ до щеплень і мешканцям віддалених сіл, яких відвідували мобільні бригади вакцинації. Або які змушені були їхати у лікарню, щоб вакцинуватись.

Аптеки можуть долучатись до даного проєкту добровільно. На розсуд власників мереж, швидше за все, залишать питання — чи брати кошти за послугу і в яку суму її оцінити.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.