Забудьте звернення "Ігоре" та по батькові "Ігорович": як правильно за новим українським правописом

Читать на русском
Автор
718837
А ви знали, як правильно звучить кличний відмінок та по батькові від імені Ігор? Новина оновлена 10 червня 2024, 11:22
А ви знали, як правильно звучить кличний відмінок та по батькові від імені Ігор?. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

В Україні майже пів мільйона Ігорів, — і звертатися до них тепер треба інакше

У травні 2024 року закінчився перехідний період на нові правила правопису в Україні — тепер усі його норми, навіть найсуперечливіші, стали обов’язковими. Зокрема змінилися правила відмінювання такого поширеного в Україні імені як Ігор.

Що нового для Ігоря придумали у новому правописі, "Телеграф" розповість у деталях нижче.

Ім’я "Ігор" вельми поширене в Україні, за даними сервісу "Рідні" його носить понад 470 тисяч осіб. Однак багатьох ставить у глухий кут питання про те, як правильно писати по батькові від нього, — Ігорович, Ігоревич, Ігорьович?

Раніше правила українського правопису говорили, що кличний відмінок від імені Ігор — Ігоре, а по батькові — Ігорович.

У 2024 році набув чинності новий правопис, який каже, що тепер до Ігоря правильно звертатися "Ігорю", а по батькові варто писати як "Ігорьович".

"До м’якої групи належать іменники чоловічого роду з кінцевим м’яким приголосним основи: боє́ць, ве́летень, Василь…, а також і деякі чоловічі особові імена: І́гор — І́горя, Ла́зар — Ла́заря. Хоч слово Ігор, на відміну від Василь, у сучасному вигляді вже не має кінцевого ь, парадигма їх відмінювання лишається незмінною: Василя, Василю, Василеві, Василем, Ігоря, Ігорю, Ігореві, Ігорем. Саме за цією логікою за новим правописом маємо писати Васильович, Ігорьович, Лазарьович", — пояснюють в мережі.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" також пояснював, у яких випадках звернення "Ви" в українській мові можна писати з великої, а коли обов’язково писати "ви" з маленької.