Не раз на п’ять років: у Міноборони пояснили, як часто українцям треба проходити ВЛК

Читати російською
Автор
Новина оновлена 06 липня 2024, 19:52

У Міноборони відповіли на популярне запитання

В Україні, згідно з новими нормами закону про мобілізацію, військовозобов’язані повинні проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) раз на рік. У мирний час це достатньо робити раз на п’ять років.

Про це розповів в ефірі єдиного марафону новин речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін. Така норма була закріплена положеннями закону, який набув чинності 18 травня цього року.

"ВЛК під час воєнного стану потрібно проходити раз на рік і про це треба пам’ятати, тому що у мирний час – раз на 5 років така норма діє, але зараз ми, на жаль, живемо в умовах війни", — сказав він.

Варто зазначити, що заступник начальника мобілізаційного відділу ТЦК Солом’янського району Києва Павло Литвин раніше розповідав, що саме військово-лікарська комісія визначає те, наскільки військовозобов’язаний придатний до проходження служби та чи він взагалі може бути мобілізованим.

При цьому, якщо людина прийшла до ТЦК для оновлення даних, то це не означає, що її одразу ж спрямують на ВЛК. Наприклад, якщо військовозобов’язаний давно її не проходив, його звичайно ж відправлять, проте якщо він заброньований, то немає жодного сенсу витрачати час лікарів.

Нагадаємо, в Україні людей з інвалідністю можуть мобілізувати лише за їхнім бажанням. Проте чи є у військовозобов’язаного інвалідність може встановити лише лікарська комісія.