Про мир із РФ, Трампа, F-16, свою відставку і не лише: що сказав Зеленський у новому інтерв’ю ВВС

Читати російською
Автор
Новина оновлена 19 липня 2024, 07:50

Він говорив про актуальні питання

Президент України Володимир Зеленський дав велике інтерв’ю. Він говорив про можливість дипломатичного врегулювання війни та багато іншого.

"Телеграф" розповідає про основні тези Зеленського з його інтерв’ю ВВС. Він торкнувся широкого спектра питань.

Про наміри Трампа "завершити війну"

"Всі були б щасливими, якби одна людина у світі – неважливо, Дональд Трамп чи не Дональд Трамп – зміг би зупинити війну протягом 24 годин. Питання в тому, яка цьому ціна і хто її заплатить. Я не маю на увазі, що його ідея змусити нас за це заплатити, але якщо він хоче закінчити це за добу якимось простим способом, тобто змусити нас просто зупинитися, віддати [території] і забути про санкції, відкинути все це, Путін забере землю, Путін здобуде перемогу для свого суспільства. Ми ніколи не підемо на це, ніколи", — заявив він.

Про дипломатичне врегулювання війни

Зеленський не відкидає варіанта повернення якихось окупованих територій шляхом переговорів з Росією. Водночас глава держави наголосив, що для цього світ має тиснути на РФ.

"Це залежатиме від партнерів, які тиснуть на Росію, щоб Росія погодилася сісти і подумати про припинення війни. Це не означає, що всі території відвойовуються силою. Я думаю, що сила дипломатії може допомогти", — вважає Зеленський.

Про ставлення Ді Венса до України

"Можливо, він [Ді Венс] справді не розуміє, що відбувається в Україні, тому ми маємо працювати зі Сполученими Штатами. І якщо нова команда прийде, то ми теж будемо з нею працювати, важко працювати. Нам не звикати до важкої роботи", — зауважив президент.

Про нового британського прем’єра Кіра Стармера та потреби України

"Я не думаю, що позиція Британії зміниться. Але я хотів би, щоб прем'єр-міністр Стармер став особливим – говорячи про міжнародну політику, про захист світової безпеки, про війну в Україні", — сказав Зеленський.

За словами президента, Україні потрібна сильна підтримка прем’єр-міністра Великобританії. Зеленський додав, що Києву потрібний дозвіл бити зброєю великої дальності по цілях на території РФ.

"Нам це дуже потрібно, вони націлені на наші лікарні, школи, університети. Я сказав вам, що вони націлені на наших цивільних. Ми просто хочемо мати можливість відповідати – по цих точках, з яких вони атакують нас", — пояснив президент.

Про свою ймовірну відставку

"Я не впевнений, що я якась особлива людина чи щось подібне до цього. У мене просто добрі батьки і я сповідую цінності, цінності звичайних нормальних людей. Так, я готовий [передати крісло президента іншій людині], але не до тих пір, доки не закінчиться війна. Ми повинні закінчити це", — заявив Зеленський.

Про F-16

Президент зазначив, що Україна мала надію, що літаки, які вона розраховувала отримати цього літа, допоможуть на полі бою. Проте їх досі немає.

"Пройшло 18 місяців, а літаки до нас не долетіли", — сказав він, зазначивши, що вдячний за те озброєння, яке дають Україні.

Водночас, за словами Зеленського, винищувачі F-16 необхідні для того, щоб допомогти подолати домінування Росії в повітрі. Вони, зазначив він, дадуть змогу "розблокувати небо".

Як повідомляв "Телеграф", днями Зеленський дав пресконференцію. Він говорив про мирний план, настання росіян з півночі та дав оцінку головному ЗСУ Олександру Сирському.