Чи можуть заброньовані від мобілізації виїжджати за кордон: відповідь адвоката

Читати російською
Автор

Необхідні відповідні документи

Деякі українські чоловіки можуть отримати бронювання від мобілізації. Зокрема, відстрочка від призову може бути пов’язана з професійною діяльністю, й такі люди, за певних умов, мають право на закордонні відрядження.

Про те, чи можуть заброньовані працівники виїжджати за кордон у відрядження, розповіла адвокат Марина Бекало. Вона нагадала, що це передбачено п. 2-6 Правил перетину кордону.

Згідно з документом, у разі введення на території України надзвичайного чи воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2 -2 цих Правил також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Норма також не поширюється на осіб, визначених в абзацах 2 та 3 частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункт 2-14 цих Правил.

При цьому заброньовані особи мають право на відстрочку згідно з п. 1 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Вони можуть виїжджати за кордон у відрядження за наявності необхідних документів.

На кордоні треба надати:

  • документи, що засвідчують право на відстрочку, військово-обліковий документ (ВОД) з актуалізованими даними та відміткою про надану відстрочку. ВОД можна згенерувати в "Резерв +";
  • витяг з бронювання з "Дії" (якщо бронювання здійснювалося в електронному порядку), або витяг з наказу (рішення) Мінекономіки про бронювання;
  • наказ від підприємства про відрядження (засвідчена копія), із зазначенням країни прямування та датою (термінами) відрядження.

Раніше "Телеграф" писав, як ТЦК виявлятимуть порушників військового обліку. Про це розповів тимчасовий виконувач обов’язків заступника начальника Івано-Франківського обласного ТЦК та СП Андрій Мороз.