Українська журналістка загинула у російському полоні: що відомо

Читати російською
Автор
Новина оновлена 10 жовтня 2024, 19:38

Інформація про смерть Вікторії Рощиною підтвердилася

Українська журналістка Вікторія Рощина, яка перебувала у полоні в Росії з 2023 року, загинула під час етапування з Таганрога до Москви.

Про це повідомило Hromadske.UA. Смерть Рощиної підтвердив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в ефірі телемарафону. За його словами, журналістку готували до обміну.

Спочатку про смерть Рощиної повідомляв голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. Проте станом на 16.30 він видалив повідомлення. У них зазначалося, що цю інформацію розповів батько журналістки. Йому тоді нібито надійшло офіційне повідомлення про загибель дочки у Росії.

Почувши це, Юрчишин пообіцяв йому, що Україна "зробить усе можливе", щоб убивці Рощиної "понесли заслужене покарання".

"Талановиту журналістку росіяни взяли в полон у серпні 2023 року. А тепер убили", — написав депутат.

Однак згодом він видалив це повідомлення, зазначивши, що інформацію слід перевірити та чекати на офіційні повідомлення української сторони. Але це повідомлення він теж видалив зі свого каналу.

Представник ГУР Юсов також повідомив, що Рощина мала бути включена до одного з найближчих обмінів полоненими. Її мали етапувати до в’язниці "Лефортово" у Москві, аби підготувати до повернення в Україну

Що відомо про Вікторію Рощину

Журналістка зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованих територіях. І лише у травні 2024 року російська сторона підтвердила, що утримує жінку у полоні.

До цього кореспондентку ще у березні 2022 року затримували силовики ФСБ РФ. Тоді вона готувала матеріали про воєнні дії у Запорізькій та Донецькій областях. Рощина планувала поїхати до Маріуполя, щоб показати всю правду російського вторгнення.

2022 року вона пробула в російському полоні 10 днів, її звільнили. Однак це не зупинило кореспондентку, і вона продовжила працювати. 2022 року Рощина отримала нагороду Міжнародного жіночого медійного фонду "За мужність у журналістиці".

Раніше "Телеграф" розповідав, що у Херсоні невідомий чоловік кидав каміння у журналістку та викинув її телефон.