Холодець залиште в минулому: якими автентичними українськими словами назвати страву

Читать на русском
Автор
Холодець в українській мові
Холодець в українській мові. Фото Колаж "Телеграф"

Виявляється, в українській є цілий спектр колоритних назв для цієї смачної страви

Українці часто готують холодець — одну з найпопулярніших страв. Але навіть не здогадуються, що є дуже багато автентичних назв для цієї страви.

Саме про них розповість "Телеграф". Ми розкажемо, що означає кожне слово, тому ви зможете всіх здивувати.

Народні назви холодцю:

  • Драглі;
  • Студенець;
  • Дриженець;
  • Гижки;
  • Холодець;
  • Заливне.

"Драглі" – найбільш колоритна народна назва. Це слово походить від особливої желеподібної консистенції страви, яка нагадує драглясту масу. На Поліссі та в деяких західних областях України саме "драглі" є найпоширенішою назвою.

"Гижки" – ще одне унікальне слово, яке використовується переважно на Гуцульщині та Буковині. Воно також підкреслює особливу желеподібну структуру страви.

"Дриженець" – менш відома, але не менш цікава назва. Вона пов'язана зі словом "дрижати", що знову ж таки вказує на характерну консистенцію холодцю.

Регіональні особливості:

  • Полтавщина вживає "заливне";
  • Західна Україна полюбляє "драглі";
  • Центральні області віддають перевагу слову "холодець";
  • Гірські регіони частіше кажуть "гижки" або "дриженець".

Раніше "Телеграф" розповідав, як замінити "навушники" на милозвучне українське слово.