У чому проблема з українсько-китайськими переговорами - Ілія Куса

Читать на русском
Автор
Володимир Зеленський у Давосі
Володимир Зеленський у Давосі. Фото Офіс президента

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього спеціально для "Телеграфу" пояснив відмову Лі Цяна від розмови з Зеленським

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі китайський прем’єр Лі Цян нібито відмовився від зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським. Також з’явилася інформація, що офіційний Київ намагається організувати переговори Зеленського та голови КНР – Сі Цзіньпіна.

Я вважаю, що зустріч у Давосі не відбулася не стільки тому, що китайці не хочуть з нами зустрічатися, скільки через те, що прем’єр Держради КНР, який очолював делегацію, — Лі Цян, не мав мандату на переговори з українською стороною.

У китайській дипломатії, політичній системі КНР загалом дуже суворо з цим. Якщо переговори не заплановані, якщо людина не займається, наприклад, українським кейсом, то й на контакт не йтиме ніхто. Ну а Лі Цян українським питанням ніколи не займався.

До того ж, судячи з заяв, які я бачив, ідея переговорів виникла з нашого боку прямо у Давосі. Китайці не звикли до такого.

Логічніше було б проводити зустріч або із Ван Ї (міністр закордонних справ КНР, глава канцелярії із закордонних справ), або безпосередньо з Сі Цзіньпіном (голова КНР). Але їх не було у Давосі.

При цьому слід розуміти, що Китай не готовий вести переговори заради переговорів. Пекін міг би погодитися на зустріч із Києвом, якби за підсумком було ухвалено рішення про, наприклад, початок українсько-російських переговорів. До цього нас підштовхують. Але Україна до цього не готова, судячи з тих самих заяв президента Зеленського у Давосі.

Тому предмета переговорів між Києвом та Пекіном поки що немає.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.