Самотня мати в Україні може розраховувати на дві виплати від держави: названі суми на 2024 рік

Читать на русском
Автор
Держава підтримує одиноких батьків
Держава підтримує одиноких батьків. Фото Ілюстративне фото

Сума виплат залежить від віку дитини

Самотні мами в Україні можуть розраховувати на допомогу від держави. 2024 року сума виплат на дітей зросла.

Про це повідомляють на порталі "Фокус". Варто зазначити, що фінансова допомога матерям прив’язана до прожиткового мінімуму та зростає разом із ним.

Сума фінансової допомоги одиноким матерям в Україні дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для дитини певного віку та середньомісячним доходом сім’ї. У 2024 році прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років зріс на 291 гривню та становить 2563 гривень, а для дітей від 6 до 18 років він збільшився на 363 гривні до 3196 гривень.

Що стосується допомоги, то її максимальний розмір складає:

  • на дітей віком до 6 років – 2 563 грн;
  • на дітей віком 6–18 років – 3 196 грн.

На додачу до цього самотня мама або самотній тато можуть отримати аліменти від держави. Ця допомога є тимчасовою і надається дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або їх місце проживання невідомо.

Розмір такої допомоги розраховується так само як і виплата матерям-одиначкам: різниця між 100% прожиткового мінімуму та середньомісячного доходу сім’ї за попередні шість місяців. Водночас розмір виплат не може бути меншим, ніж половина прожиткового мінімуму.

У 2024 році мінімальна сума аліментів від держави становить:

  • для дітей до 6 років — 1 281,5 грн,
  • для дітей від 6 до 18 років — 1598 грн.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у шести регіонах України мешканцям виплатять фінансову допомогу. Сума складає 10800 гривень.