Перевалить за 39 гривень? Чого українцям чекати від курсу долара у найближчий тиждень

Читать на русском
Автор
Що буде з курсом долара наступного тижня
Що буде з курсом долара наступного тижня. Фото Відкриті джерела

Експерт дав прогноз щодо курсу долара на 22-28 січня

Найближчого тижня ситуація на валютному ринку найімовірніше значно не зміниться. Курс долара не перевалить за позначку 39 гривень.

Прогноз зробив начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий. Про це пише РБК-Україна.

"Готівковий ринок відповідним чином реагуватиме на будь-які зміни на безготівковому ринку, адже саме тут формуються вектори можливих курсових змін", — сказав він.

За словами Лєсового, ситуація на валютному ринку багато в чому залежатиме від ролі Національного банку. Від обсягів та частоти валютних інтервенцій на міжбанку, які мають погасити попит, залежатимуть курсові показники.

Експерт також нагадав, що НБУ має достатній обсяг міжнародних валютних резервів (до 40 млрд доларів), щоб реалізовувати досить гнучку тактику на міжбанку.

"Отже, можемо припустити, що валютному ринку навряд чи загрожуватимуть якісь стрімкі курсові зміни: діятиме режим частих, але різноспрямованих змін без несподіваних падінь або навпаки — шалених зльотів", — упевнений експерт.

У період з 22 по 28 січня курс долара буде в межах 37,5-39 грн/долар та 40,5-42,5 грн/євро. Різниця між курсами міжбанку та готівкового ринку очікується на рівні 0,5-1 грн. На готівковому ринку межі коливань будуть на рівні 38-40 грн/дол.

"Таким чином, наступного тижня ситуація на валютному ринку навряд чи докорінно зміниться: з початку дії режиму "керованої гнучкості" саме міжбанк задає тон для готівкового ринку. Отже, курсові показники на готівковому ринку формуватимуться саме з урахуванням безготівкових курсів. Водночас ми не виключаємо, що на ринок можуть тиснути й інші фактори, дію та вплив яких прорахувати зараз дуже важко», — підсумував Лісовий.

Зазначимо, що за даними порталу "Мінфін", сьогодні, 21 січня, середній курс долара в українських банках становить 37,70 грн (купівля) та 38,25 (продаж). Готівковий курс — 38,20 (купівля) та 38,30 (продаж). Водночас, офіційний курс Національного банку України — 37,70.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що член правління "RwS bank" Олег Черненький зробив прогноз курсу долара в Україні до кінця 2024 року.