Ринок залежить від імпорту: чи зміняться ціни на ріпчасту цибулю в Україні

Читать на русском
Автор
Овоч
Овоч. Фото Pixabay

За рік наша країна відновила до 80% втрачених площ для вирощування та зберігання товару

Вартість найбільш вживаних товарів продовжує рости, однак такі зміни оминули ріпчасту цибулю. Уже певний час її ціна стабільна, однак на ринок впливає імпорт, експорт та відновлення виробництва.

Як прогнозує Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" м.Львів для "Телеграфу", наразі ціна на цибулю коливається в межах 12-14 гривень на львівському ринку. Однак вартість може збільшуватись або зменшуватись залежно від якості, регіону та розміру партії.

За її словами, з 2021 по 2023 роки імпорт на ринку цибулі виріс з 2% до 13%, що "свідчить про збільшення залежності від імпортованих поставок через зменшення виробництва".

Однак, як каже Попович, Україна змогла відновити до 80% площ та інфраструктури з вирощування, зберігання та доробки цибулі в південних регіонах Херсонської області.

"Це дозволило країні почати експорт цибулі, зокрема в Румунію", — пояснює експертка.

Водночас наша країна продовжує нарощувати експортні можливості. Якщо постачання цибулі до ЄС продовжиться, то це може підтримати ціни на внутрішньому ринку.

"Загалом, ринок ріпчастої цибулі в Україні показує певну стабільність цін та водночас залежність від імпорту, але також демонструє позитивні тенденції відновлення виробництва та потенціал для розвитку експорту", — резюмувала вона.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Україні ціни на буряк за один рік виросли на 74%. Експерти пояснили, чому це відбулось.