Зростання неминуче: у водоканалі пояснили, чому збільшують тарифи на воду

Читать на русском
Автор
У великих містах зросте тариф на воду
У великих містах зросте тариф на воду. Фото pinterest.com

Фахівці водоканалу перерахували декілька причин

З квітня поточного року зростуть тарифи на воду у великих містах України. Повʼязано це з фінансовими проблемами, які спричинені боргами споживачів та самих водоканалів перед кредиторами.

Про це розповіли виданню "Українська енергетика" фахівці українських водоканалів. Вони вважають стан сектору водопостачання критичним.

"Сектор стикається зі значними фінансовими труднощами через збитки, високий рівень боргів населення та водоканалів перед кредиторами, а також через низьку заробітну плату працівників, що спричинило відтік кадрів. Заборгованість за електроенергію водоканалів, яка сягнула 7,9 млрд грн, стала ще однією критичною точкою, яка вимагає негайного вирішення", – наголосив президент Асоціації "Укрводоканалекологія".

До такої ситуації привело те, що з грудня 2021 року тарифи на воду не змінювались і на сьогодні вони вже є збитковими. Після підписаного 2021 року меморандуму між органами центральної влади, урядом та Асоціацією міст України, тарифи на воду, як і на тепло, фактично були заморожені. На той час було домовлено, що держава має компенсувати різницю в тарифах, аби вони не зростали для населення.

"Однак з того часу жодної копійки на відшкодування різниці в тарифах у держбюджеті не було закладено, – каже Оксана Продан, радниця голови Асоціації міст України. – Відповідно, кошти не було перераховано тепло-, електро- та водопостачальним підприємствам. Станом на сьогодні заборгованість по теплу – 36 млрд грн і 2 млрд – заборгованість по воді. Тому те, що робить НКРЕКП, виглядає логічним, якщо держава не почне виконувати свої зобов’язання і не почне компенсовувати різницю в тарифах на воду. Та заборгованість, яка сьогодні існує у держави перед підприємствами водопостачання, повинна бути відшкодована, і тільки тоді можна говорити про те, як, з одного боку, можна змінювати тарифи, з іншого – відносини між державою, водопостачальними підприємствами і споживачами".

Ба більше, за словами представників водоканалів, коли Регулятор встановлював тарифи востаннє у 2021 році, не було враховано збільшення оплати праці. Тому працівники цих підприємств досі отримують заробітну плату, що була встановлена тарифом 2020 року.

"Середня заробітна платня у водоканалах в Україні – 10 тисяч грн, – розповів Дмитро Новицький. – За 10 тисяч зараз важко знайти людей на таку важку працю. У нас величезний відплив кадрів. Наприклад, звільнився весь склад молодших інженерів. Вони не можуть працювати за такі гроші".

Серед інших чинників, які роблять тарифи збитковими, – збільшення вартості електроенергії. Наприклад, витрати на електроенергію "Київводоканалу" збільшилися на 30,29%. А витрати Державного міжрайонного підприємства водопровідноканалізаційного господарства "Дніпро-Західний Донбас" зросли на 52%.

До того ж зросла вартість реагентів, змінились обсяги реалізації. Чинні тарифи не відшкодовують повною мірою собівартість послуг. У 2023 році тариф покривав собівартість послуг з централізованого водопостачання населенню лише на 57%, а з централізованого водовідведення – на 50%.

"У кожного водоканалу своя ситуація, – наголосив Дмитро Новицький. – Ми умовно поділили територію і водоканали, які там знаходяться, на три групи. Найбільше, звісно, постраждали водоканали, які знаходяться на прифронтовій території. Це великі водоканали у таких містах, як Харків, Миколаїв, Херсон. Зрозуміло, що там ситуація набагато гірша, ніж у центральній частині України. Однак є також спільний чинник, який впливає на ситуацію. Це – відтік споживачів. Він відбувся практично у всіх містах України. Змінилася вартість оплати за користування електричною енергією, вартість паливно-мастильних матеріалів. Усе це впливає на здатність водоканалів виконувати свою основну функцію – подавати якісну очищену питну воду, швидко реагувати на аварійні ситуації. Саме це й вплинуло на те рішення, яке зараз за відповідною процедурою розпочав національний регулятор".

В Асоціації "Укрводоканалекологія" наголосили також на необхідності актуалізації витрат для виконання зобов'язань за кредитними угодами з міжнародними фінансовими організаціями. Річ у тім, що 14 водоканалів брали кредити.

Водночас збільшилась заборгованість споживачів за воду. А це також впливає на фінансовий стан водоканалів. Так, зі слів речниці комунального підприємства "Вінницяоблводоканал" Оксани Поліщук, заборгованість населення їхньому підприємству за час війни зросла на 10 млн грн.

А дніпряни (фізичні особи) станом на січень 2024 року завинили "Дніпроводоканалу" 700 млн гривень, 120 млн – юридичні особи. Комунальники кажуть, що дехто з абонентів не платив за воду роками, тож суми у платіжках набігли захмарні. Зокрема, один зі споживачів заборгував понад 20 тисяч грн, бо не платив понад три роки.

Затятих боржників підприємства вже почали відʼєднувати. Їм також загрожує арешт майна та рахунків.

Раніше "Телеграф" писав, що у 2024 році в Україні планують провести двоетапне підвищення тарифів на водопостачання. Вартість змінюватимуть для споживачів двічі — з 1 квітня та з 1 липня.