Неякісні комунальні послуги: як зробити перерахунок за тарифи

Читать на русском
Автор
Холодні батареї
Холодні батареї. Фото Відкриті джерела

Кабмін повідомив про два дієвих варіанти

У разі надання невідповідної якості комунальних послуг, ви можете перерахувати платіжку. Адже Кабміном затверджено постанову щодо здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості.

Про це повідомляється на урядовому порталі. До Порядку перерахунку відносяться послуги з постачання гарячої води, теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення, управління побутовими відходами.

За яких умов можливий перерахунок комуналки:

  • зниження температури теплоносія та гарячої води, а також невідповідності їх тиску на вході в будинок;
  • зниження температури повітря у приміщеннях споживача (у разі наявності договору з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем);
  • перерв у наданні послуг, що обумовлені у тому числі перевищенням виконавцем строків проведення аварійно-відновлювальних робіт;
  • невідповідності складу і якості гарячої та холодної води державним санітарним нормам і правилам;
  • недотримання вимог щодо поводження з побутовими відходами, порушення графіку вивезення побутових відходів тощо.

Протягом одного місяця, що настає за розрахунковим періодом, платники мають самостійно здійснювати перерахунок згідно з вимогами. У такому випадку споживачу сплачується штраф у порядку та розмірі, що визначені законодавством або договором.

Також можна подати акт-претензію за неякісні комунальні послуги, але відшкодування у такому випадку відбуватиметься протягом одного місяця починаючи з дати, коли прийнято рішення про задоволення вимог. Якщо акт надходить від споживача багатоквартирного будинку перерахунок буде стосуватися усіх споживачів.

Перерахунок здійснюється незалежно від наявності у споживача заборгованості за відповідну послугу. Сума перерахунку та неустойки (штрафу) за порушення умов договору зараховується мешканцю в погашення заборгованості за фактично спожиті послуги, а у разі відсутності заборгованості — в оплату майбутніх платежів.

Наголосимо, що цей порядок перерахунку комунальних послуг не поширюється на тимчасово окуповані території, або ті, де ведуться бойові дії.

Раніше "Телеграф" писав, коли переглянуть тариф на електрику і на скільки він зросте.