На Заході знайшли спосіб змусити Росію заплатити за війну проти України: у чому суть ідеї

Читать на русском
Автор
10187
На Заході знайшли спосіб змусити Росію заплатити за війну проти України: у чому суть ідеї

На Заході готують компроміс щодо заморожених російських активів

На Заході розробляють плани забезпечення довгострокового фінансування України, використовуючи для цього заморожені російські активи.

Як йдеться у матеріалі Financial Times, йдеться про випуск боргових зобов’язань, запорукою для яких будуть російські кошти. Ці плани вже поширив уряд Бельгії серед країн "Великої сімки".

Чиновники, які знайомі з планами зазначають, що вони передбачають випуск зобов’язань для фінансування України, після чого коаліція українських союзників вимагатиме від Росії виплатити борги, а якщо та не стане, то заморожені активи заарештують.

За даними представника G7, в цей час це основний варіант того, як їх можна використовувати. Джерела видання також зазначають, що це дозволить внести ясність у питання про те, що станеться з російськими активами, якщо їх будуть використовувати як заставу, а також додасть трохи впевненості для України в тому, що обіцянка коаліції буде втілена в життя.

Йдеться про зобов’язання G7 змусити Росію заплатити за заподіяну Україні шкоду, яке було прийнято під час саміту в японській Хіросімі минулого року.

"Використання активів як застави для залучення боргу — це спроба знайти компроміс між різними точками зору за столом переговорів як усередині ЄС, так і в G7", — сказав чиновник, який бере участь у переговорах.

При цьому він зазначив, що головним ініціатором та прихильником цієї ідеї є Бельгія.

Як повідомлялося раніше, постійні представники країн Європейського союзу схвалили попередню угоду щодо використання заморожених російських активів для відновлення України.