Брудні таємниці Ватикану: чи можуть російські мільярди впливати на позицію Папи Римського?

Читать на русском
Автор
2352
Папа Римський послідовно виступає за переговори
Папа Римський послідовно виступає за переговори

Як банк Ватикану може впливати на заяви понтифіка

Папа Римський постійно висловлюється про війну. І це очікувано від лідера католицького світу. Біда в тому, що висловлювання понтифіка нерідко підтримують російські наративи. Чи можна це пояснити грошима? Такий шанс є.

Кілька днів тому стався дипломатичний конфуз. В Росії заявили, що Папа Римський привітав Путіна з перемогою на виборах. Ватикан це спростував. Але російські пропагандисти миттєво підхопили "новину". В дружніх стосунках з Ватиканом в Росії не сумніваються.

Чи може бути у Ватикану фінансовий інтерес? Вперше на це натякнув радник президента Михайло Подоляк. Восени 2023 року він несподівано згадав про "інвестиції Російської Федерації у ватиканський банк". Інститут релігійної діяльності (зазвичай його називають Банк Ватикану) спростував. Мов, це неможливо, бо санкції та процедури. Але ж цей дим звідкись взявся.

До ділової репутації Інституту релігійної діяльності (Instituto per le Opere di Religione) регулярно виникали питання від самого початку його діяльності у 1942 році. БВ неодноразово звинувачували у відмиванні грошей. Навіть на момент виборів чинного Папи Франциска БВ перебував в епіцентрі скандалу. У 2013 році газета Financial Times опублікувала результати 11-місячного розслідування, яке розкрило зловживання з активами банку на 5 млрд євро.

Банк Ватикану на момент скандалу був, можливо, найбільш непрозорим фінансовим інститутом у світі. Святий престол ретельно оберігав будь-яку інформацію про нього. Тільки з 1 жовтня 2013 року БВ почав публікувати хоча б якусь звітність.

БВ відрізняється від інших банків. Він не видає кредитів і не робить прямих інвестицій. Банк отримує гроші на депозити та по більшості інвестує їх в облігації.

"Бізнес-Телеграф" вивчив останній річний звіт "майже банку". На початок 2023 року активи БВ дорівнювали 2,75 млрд євро, а депозити — 2,14 млрд євро. Звісно, це аж ніяк не каже про статки католицької церкви, бо вони розподілені по всьому світу. Купа католицьких організацій мають окремі бюджети. Наприклад, витрати Римо-католицької церкви тільки в США перевищують 150 млрд доларів на рік.

То до чого тут "проросійська" позиція Папи? Путіна в Банк Ватикану свого часу привів вже покійний Берлусконі. Як стверджував покійний російський фінансист і блогер Слава Рабінович, саме Берлусконі був тією людиною, яка обіцяла Путіну легалізувати його гроші.

Чи зберігає Путін гроші в Банку Ватикану? "Навряд чи. БВ був дрібним для Путіна як для вкладника, але як пральний автомат – цілком привабливий" — вважає Віталій Шапран, економіст, ексчлен Ради НБУ. У 2003 році з рахунку партії "Єдина Росія" (рахунок називається по-іншому, він на ім'я їх компанії, спеціально відкритої "для релігійної діяльності") в Банк Ватикану було переведено з Росії 300 мільйонів доларів.

У 2013—2017 роках керівники РФ зустрічались з чиновниками Ватикану. Зокрема, з тими, хто обіймав посади у БВ. Путін на зустрічах з представниками Ватикану підкреслював, що цінує "довірливий конструктивний діалог, що склався між Святим престолом і Росією". Про висловлювання Папи стосовно Росії та Путіна годі й казати.

Путін і Берлусконі дружили до самої смерті останнього минулого року. У 2006 році Берлусконі розповів, що три з шести своїх вілл він продав бізнесменам з Росії. Фешенебельний курорт Порто-Черво на Сардинії потроху перетворився на справжній російський анклав. Там купили вілли брати Борис та Аркадій Ротенберги, Алішер Усманов, Геннадій Тимченко, Володимир Лісін і Петро Авен. Місцеві подейкують, що і у Путіна тут є своя вілла. Після хвилі санкцій у росіян почали вилучати нерухомість та інші активи в Італії, арешти були накладені на вілли російських олігархів та придворного пропагандиста Соловйова.

Порто-Черво. Десь геподалік може бути вілла Путіна. Фото Getty Images
Порто-Черво. Десь геподалік може бути вілла Путіна. Фото Getty Images

Але тут виникає цікаве питання. З мільярдерами, як ото Усманов, Лісін та інші, все зрозуміло. А як в Італії опинились гроші чиновників? Шапран має гіпотезу. "Несподіваний візит італійської прокуратури до Банку Ватикану з перевіркою зразка 2012—2013 років може не тільки пояснити проросійські погляди папи Франциска, але і дуже швидко змінити його риторику", — розмірковує він.

"Дозволю собі дати фінансову пораду очільнику Святого престолу: "У білому одязі, білих капцях і під білим прапором набравшись мужності покликати ревізорів для ретельної перевірки всіх транзакцій по рахунках БВ з січня 2013-го по грудень 2023 року включно", — резюмує Шапран.