Аварійні мости Києва: на Патона арматура проколює шини авто, а ремонт переходу "завис" (відео)

Читать на русском
Автор
1010
Міст Патона
Міст Патона. Фото https://the-city.kiev.ua

Поки чиновники бідкаються, непрацездатний аварійний переїзд створює проблеми містянам та може завалитися у будь-який момент

У Києві аварійний стан окремих ключових мостів через Дніпро продовжує погіршуватися, тому вони руйнуються. Як повідомляють читачі "Телеграфу", на мосту ім. Патона металеві елементи (арматура, кріплення тощо) пробивають шини авто, через що час від часу там трапляються ДТП. Як наслідок — після таких автопригод, особливо в години пік, рух ускладнюється, а страхові компанії не виплачують компенсації.

Через ДТП рух транспорту на мосту Патона часом ускладнюється. Фото - informator.ua
Через ДТП рух транспорту на мосту Патона часом ускладнюється. Фото - informator.ua

Що обіцяли чиновники

Раніше в уряді визнавали незадовільний стан цієї мостової переправи, але її ремонт, попередньо, може розпочатися вже після повноцінного запуску Подільсько-Воскресенського мосту 2024 року.

"Київ активно добудовує Подільсько-Воскресенський міст… Щойно вони запустять по ньому нормальний рух, то почнуть закривати мости (Патона і Метро) на капітальний ремонт", — неофіційно зазначали на початку року в Кабміні агенції LIGA.net.

Мер Києва Віталій Кличко також визнавав суттєві проблеми з мостом Патона, але у липні-2023 пояснював, що даний мостовий перехід ще 2021 року передали на баланс держави для ремонту в рамках "Великого будівництва". А закиди через стан мостів у місті очільник КМДА списав на політичні маніпуляції та намагання дискредитувати столичну владу.

"Міст Патона в аварійному стані. Два роки тому … ми передали його на баланс Міністерства інфраструктури під "Велике будівництво", щоб роботи розпочалися. Цей обʼєкт — памʼятка архітектури, і там багато нюансів, зокрема з Мінкультури, які держава може вирішити максимально швидко", — наголошував він.

При цьому, як уточнювали в Мінінфраструктури, 2018-го при обстеженні мосту Патона експерти визнали його непрацездатним, а після того "огляд об’єкту, згідно з регламентом, мав відбуватися кожного року".

"Утім, остання перевірка відбулася 2020 р. Тобто, чотири роки не було жодного обстеження мосту. У січні 2023 р. розпорядженням КМДА замовником робіт з реставрації мосту ім.Є.Патона визначено Службу відновлення Київської області. Проте балансоутримувачем об’єкту лишається Київська міська адміністрація, яка відповідає за належний стан. При цьому передача функцій замовника Службі відновлення у Київській області тривала понад рік. Наприкінці серпня Служба відновлення у Київській області мала оголосити тендер на проєктування реставраційних робіт мосту ім.Є.Патона", — запевняли в міністерстві та нагадували, що спеціальну комісію з перевірки стану мостів в Україні створили на виконання рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) від 23 червня 2023-го.

Урядова інспекція ще минулого року зафіксувала критичні руйнування мосту Патона і Метро
Урядова інспекція ще минулого року зафіксувала критичні руйнування мосту Патона і Метро
Перекриття мостів можуть не витримати навантаження будь-якої хвилини
Перекриття мостів можуть не витримати навантаження будь-якої хвилини

В контексті ремонту/перебудови мосту спливла ще одна важлива деталь: комунікації, які проходять по переходу, залишаються у комунальній власності. А технічного рішення, як уникнути колапсу при перекритті водо- і теплопостачання з одного берега на інший, міські та державні чиновники поки не знайшли.

На це вже звертав увагу заступник голови КМДА Петро Пантелеєв: "На мосту Патона можлива лише повноцінна модернізація, враховуючи кількість наявних там комунікацій… Під час гідравлічних випробувань на мосту Патона стається пошкодження, всі бачать видовищний фонтан. Міст потребує повної реконструкції, а трубопровід є невід’ємною складовою мосту. Не можна щось окремо робити з конструкціями мосту, які є цілісним об’єктом".

Що кажуть експерти

Дмитро Беспалов, інженер і транспортний експерт, у коментарі "Телеграфу" уточнив, що міст Патона за класифікацією експлуатаційних станів споруд віднесено до п'ятого (найнижчого) стану — "Непрацездатний".

Влітку минулого року працювала урядова комісія, скликана на вимогу РНБО, яка перевіряла стан мостів в Україні. Ця комісія отримала дані від балансоутримувача мосту — КП "Київавтошляхміст", — яке підтвердило, що міст знаходиться в п'ятому стані, непрацездатному.

За законом, цей міст треба не ремонтувати і не реконструювати, а реставрувати. Тому що він є пам'яткою архітектури. Можливо, це й було однією з причин, чому все затримується (роботи з відновлення чи реставрації. — Авт.). Тому що, мабуть, ми не знаємо і не вміємо, як з цим працювати (як такі споруди реставрувати). Для цього потрібна інша документація (аніж для відбудови чи реконструкції звичайного мосту. — Авт.). Місто намагалося замовити послугу з розробки проєктної документації, принаймні на цю реставрацію, яка б мала визначити обсяг коштів і строки. Але роботи так і не розпочалися, — констатує експерт.

Він також додає, що загалом Київ "важко назвати містом, яке успішно реалізовує інфраструктурні проєкти", і, можливо, міст Патона теж став жертвою такої провальної політики.

Можливо, це пов'язано з нестачею грошей, — продовжує Дмитро Беспалов. — Можливо, причина із затягуванням пов'язана з розпорошенням уваги. Можливо, з якоюсь розмитою відповідальністю.

Що стосується мосту, стан "Непрацездатний" означає саме те, що й написано (тобто він не здатен функціонувати за призначенням. — Авт.). Наприклад, четвертий стан — "Обмежено працездатний". Відповідно, зараз терміново потрібно робити дві речі: або формально внести зміни в документи, які класифікують стан споруди і запровадити додаткові категорії типу "Геть непрацездатний", "Абсолютно непрацездатний", "Тотально непрацездатний" (чи принаймні не називати якийсь об`єкт непрацездатним); або дійсно потрібно терміново його закривати і починати роботи.

Розумію, що історія з класифікацією стану споруд є радянським спадком, і для певних об'єктів непрацездатний стан допускається для обмеженої експлуатації. Проте ситуація з мостом Патона, який протягом багатьох років працював непрацездатним, є нонсенсом. У такому разі вважаю, що треба скасовувати всі інженерні документи, адже якщо ми ними не користуємося, який сенс їх мати?! — додає транспортний експерт.

Зазначимо, раніше в інтерв'ю "Телеграфу" архітектор і громадський діяч Анатолій Фролов також радив негайно повністю перекривати міст Патона для руху транспорта.

Примітно, напередодні колишній радник Кличка, а нині очільник Офісу трансформації Максим Бахматов теж заявив, що мостом Патона не можна користуватися, адже конструкція недієздатна.

"Міст Метро – аварійний, міст Патона – аварійний, міст Південний – аварійний. Міст Патона та міст Метро – аварійність 5-го рівня. Ними не можна користуватися вже. Тобто якщо ви їдете цими мостами – уважно – вони можуть впасти", – наголосив він телеканалу "Ми – Україна".

Таким чином, поки питання ремонту мосту залишається у підвішеному стані, переміщатися ним можна тільки на свій страх і ризик. А у разі виникнення НП, чиновники будуть перекладати відповідальність із себе на інших.

Нагадаємо, нещодавно очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк в контексті стану метрополітену та інших підземних комунікацій столиці прогнозувала "Телеграфу", що Києву загрожує інженерний колапс.

Також "Телеграф" писав, що наприкінці січня 2024 року в Києві на Північному мості сталася позаштатна ситуація, через що комунальники обмежували рух для автотранспорту крайньою смугою у напрямку правого берега.