Завдання отримували від "куратора": на Київщині затримали паліїв волонтерських та військових авто (фото, відео)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 31 липня 2024, 11:56

Зловмисникам загрожує до восьми років ув’язнення

На Київщині поліцейські спільно із СБУ затримали пару співмешканців, які підпалили три автомобілі на території Петропавлівської Борщагівки. Одна машина належала військовослужбовцеві, а дві інші — волонтерам.

Зловмисники діяли за завданням анонімних "кураторів", які спілкувалися з ними через Telegram. Подробиці затримання паліїв розповіли у прес-службі Нацполіції України.

У Бучанському районі Київської області близько 1:40 згорів автомобіль Volkswagen, який належав військовослужбовцю. Інцидент стався на одній із вулиць на території Петропавлівської Борщагівки.

Вже близько 04:20 у цьому ж селі сталося спалах ще двох автомобілів — Mercedes та Volvo, які належать волонтерській організації. За попередніми даними, одне з цих авто — це евакуаційний бус Третьої штурмової, який на стоянці чекав на ремонт.

Як виявилося, підпали здійснила пара молодих людей – уродженці Черкаської області, які мешкають у селі Петропавлівська Борщагівка. Жінка 20 років та хлопець 25 років шукали роботу в інтернеті та знайшли в Telegram анонімний канал, де їм запропонували заробити "легкі" гроші.

З ними зв’язався "куратор", який дав їм завдання — підпалити військові та волонтерські авто. Свої злочини вони повинні були фіксувати на камеру мобільного телефону і потім надавати записи як докази того, що вони виконали "роботу".

Фігуранти навіть не отримали гроші, на які розраховували — куратор переслав їм лише частину та пообіцяв повністю розрахуватися пізніше. Однак тепер палії понесуть кримінальну відповідальність — їм загрожує до восьми років в’язниці.

За фактом підпалів розпочато кримінальне провадження. Спільникам оголошено про підозру і найближчим часом суд обере їм запобіжні заходи.

Нагадаємо, зловмисники облили евакуаційний бус Третьої штурмової легкозаймистою рідиною, а потім підпалили. Вогонь повністю знищив авто, на якому з поля бою евакуювали поранених захисників.

Після інциденту один із комбатів 3 ОШБр заявив, що він дає усний дозвіл на те, щоб паліїв розстрілювали на місці. Олег Романов зазначив, що покарання має бути показовим, а зрадники, які продають або підпалюють військове майно, — колорадські жуки, яких треба позбутися.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у Києві 14-річний підліток разом зі своєю матір’ю підпалювали машини військових на замовлення російських кураторів зі спецслужб. Як виявилось, вони отримували завдання через телеграм-канал і таким чином намагалися отримати додатковий дохід та заробити гроші.