Щоб банки не вибухали: як правильно зберігати домашню консервацію на зиму

Читать на русском
Автор
Дізнайтесь, де найкраще в домі зберігати домашні соління Новина оновлена 21 жовтня 2024, 16:54
Дізнайтесь, де найкраще в домі зберігати домашні соління. Фото Freepik

Корисні поради для тих, хто любить домашні соління

Багато українців роблять закрутки на зиму, щоб потім ласувати соліннями та варенням. Однак не всі знають, як правильно зберігати консервацію у будинку. "Телеграф" вже розповідав, як зберегти квасолю на зиму, а сьогодні ділиться секретами правильного зберігання банок із закрутками.

Як виявилось, різні способи консервації продуктів потребують різної температури зберігання, пише meta.ua. Так, пастеризовані соління та мариновані продукти можна зберігати при температурі від 0 до 15°C, не пастеризовану продукцію – від 0°C до 2°C, нестерилізовані варення та джеми дозволяється зберігати за умов від 0°C до 20°C, при цьому непастеризовані варення та джеми — від 10 °C до 20 °C.

Де зберігати консервацію на зиму

Найкраще зберігати банки із закрутками у підвалі чи в льоху з прохолодною температурою та помірною вологістю, тоді шанси на те, що банки почнуть вибухати, сильно зменшаться. Однак, можна і в будинку знайти місце для солінь.

Можна поставити банки просто на кухні, проте це має бути місце подалі від плити з духовкою, особливо якщо ви часто користуєтеся останньою.

Хорошим місцем для зберігання банок із закрутками може стати лоджія. Вона відрізняється від балкона тим, що дві-три її стіни примикають до стін будинку чи сусідніх лоджій. Однак потрібно бути впевненими, що на лоджії температура не опускається нижче нуля.

Те саме і з балконом. Якщо вирішите зберігати банки з консервацією на балконі, він повинен бути утепленим і заскленим, щоб там була стабільна плюсова температура.

Також банки із закрутками можна зберігати в будинку/квартирі за кімнатної температури — виберіть місце за диваном, біля стіни або під ліжком. Краще запакувати банки в картонні коробки або дерев’яні ящики.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно зберігати моркву після збирання врожаю. Так вона не зав’яне і не проросте.