Воєнний стан не залишає іншого вибору. Історик пояснив, як боротися з "п'ятою колоною" в Україні

Читать на русском
Автор
577
Декого дуже важко переконувати, що слід займати проукраїнську позицію
Декого дуже важко переконувати, що слід займати проукраїнську позицію. Фото realgazeta.com.ua

Декого "не вилікували" навіть удари російських ракет і дронів

Із прибічниками Росії в Україні, яких за підкреслену схильність до ще радянської символіки та любов до Московського патріархату називають "ватою", слід чинити відповідно до законодавства, особливо – якщо вони є зрадниками і поплічниками ворога.

Про це "Телеграфу" розповів популярний блогер, співавтор YouTube-каналів "Історія Без Міфів" та "10 запитань історику", кандидат історичних наук Владлен Мараєв.

Більше відповідей історика читайте в третій частині інтерв’ю: "Київ — нещасне місто": Владлен Мараєв про історичну пам’ять, українізацію і ТОП-5 видатних особистостей".

За його словами, протистояння з Росією відбувається в дуже різних сферах і в усіх площинах.

— І часто протистояння, яке відбувається в боротьбі за мізки людей тут, насамперед в інформаційному полі, в освітньому, навіть в науковому, може мати більш страшний і довготривалий вплив. Оскільки може діяти на десятиліття, а то й століття вперед, закидуючи певні [проросійські] наративи, стереотипи сприйняття, розуміння певних процесів і тому подібне, — каже історик.

Він переконаний, що "ватники" — це п'ята колона Росії.

— На жаль вона є. Переконаний, що з плином часу коло цих людей ставатиме дедалі меншим. Насправді, багато з них зараз і так бояться якось себе проявити. Частина з них, до речі, змінила свій погляд. Принаймні, є значна частина відносно проросійських людей, яких російське широкомасштабне вторгнення зробило ненависниками Росії, — каже історик.

З тими ж, кого "не вилікували" навіть російські ракети і дрони, мабуть, вже нічого не вдієш, шкодує Владлен Мараєв.

— Якщо ці люди дійсно чимось шкодять, вони мають переслідуватися за законом максимально жорстко, але обов'язково в межах українського правового поля. Переслідуватися як колаборанти, як зрадники і поплічники ворога. Однозначно, — переконаний відомий блогер.

Тому що воєнний стан не залишає іншого вибору. Тут стоїть питання життя і смерті. Але в цілому я вважаю, що ми все-таки на правильному шляху. Тому що українізація всіх сфер триває, — підсумував він.

"Телеграф" писав, що одним із найвідоміших "ватників" є боксер Василь Ломаченко, який публічно підтримує Російську церкву, але виступає під українським прапором.