Bloomberg: Китай різко нарастив купівлю російської нафти, в чому причина

Читать на русском
Автор
508
Китай став найбільшим покупцем нафти з Росії
Китай став найбільшим покупцем нафти з Росії. Фото shutterstock.com

Дешева нафта з РФ стала в пригоді для китайських нафтопереробників, які відомі своєю безпринципністю

Приватні нафтопереробні підприємства в Китаї почали активно скуповувати російську нафту. Скуповується марка ESPO – все через те, що китайські заводи мають сильні суперечки зі своїми традиційними продавцями з Ірану, через що вдалися до нетрадиційного каналу придбання нафти, у росіян.

Про це повідомляє видання Bloomberg із посиланням на власні джерела серед трейдерів. Зазначається, що китайські заводи придбали 3,8 млн тонн нафти із поставкою у лютому тільки за перші два тижні січня.

Російський режим спеціально знизив ціну на сибірську нафту, щоб привабити китайських покупців та перебити цінові пропозиції іранських конкурентів. Така ситуація стала в пригоді китайцям, які вирішили купувати нафту там, де вона дешевша; тому зараз Іран не зміг продати приватним заводам в Китаї ані бареля нафти на лютий.

Видання відзначає, що китайські приватні нафтопереробники відомі своєю безпринципністю – вони купують нафту, якої уникають інші покупці через потенційний ризик потрапити під західні санкції. А зростання попиту на венесуельску та іранську нафту зробило російську ESPO ще привабливішою для жадібних бізнесменів Китаю.

"Таке зростання цін підвищило привабливість ESPO, який і без того був популярним сортом серед китайських трейдерів завдяки відносно низькій вартості та короткій відстані транспортування. Згідно з зібраними агентством Bloomberg даними відстеження суден, у грудні понад 90% танкерів, що перевозили нафту марки ESPO, прямували до Китаю", – сказано у повідомленні.

Раніше "Телеграф" писав, що російські доходи від експорту нафти та нафтопродуктів у листопаді 2023 року знизилися на 17% порівняно з попереднім місяцем до 15,2 млрд доларів США. Це – найнижчий рівень з липня 2023 року. Про це повідомило Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

Країни G7 разом із ЄС та Австралією запровадили механізм обмеження цін на російську нафту у грудні 2022 року. У лютому 2023 року додалися обмеження і на нафтопродукти. Схему вигадали у Вашингтоні, щоб скоротити доходи Москви на тлі її війни з Україною.

Але у Росії вигадали механізм обходу санкцій "Великої сімки" на більшу частину свого експорту нафти. У зв’язку із цим доходи кремля від продажу сировини зросли.

Детальніше читайте у матеріалі "Телеграфа" "Підсанкційні товари: скільки росіяни заробляють на постачанні в Європу нафти та газу".