Помічника депутата Бундестагу викрили у роботі на ФСБ: до чого тут Україна

Читать на русском
Автор
Володимир Сергієнко
Володимир Сергієнко. Фото Соцмережі

Його і раніше підозрювали у співпраці зі спецслужбами РФ

Помічник депутата Бундестагу від правої популістської партії "Альтернатива для Німеччини" казахського походження Євгена Шмідта 52-річний Володимир Сергієнко є агентом ФСБ РФ. Він перебуває у тісному контакті з офіцером російської спецслужби.

Про це йдеться у розслідуванні The Insider та Der Spiegel. Стверджується, що російський політтехнолог українського походження Сергієнко був завербований П'ятою службою ФСБ.

У серпні 2023 року німецькі журналісти повідомляли про те, що Сергієнко обговорював з якоюсь людиною в Москві можливості припинення або уповільнення постачання німецьких танків Україні. Наразі журналісти отримали листування помічника депутата в соцмережах та вирахували, що цією контактною особою був полковник ФСБ Ілля Вечтомов.

Зазначається, що Вечтомов є співробітником Дев'ятого управління П'ятої служби ФСБ, яке відповідає за Україну. Він також має паспорт на ім'я Іллі Векшина, за яким їздив до Туреччини та Білорусі, де зустрічався із завербованими українськими громадянами.

За даними розслідувачів, Сергієнко до 2022 року мав лише громадянство України. Проте у цьому ж році отримав громадянства РФ і ФРН. Зараз влада ФРН намагається позбавити Сергієнка німецького громадянства. Також йому тимчасово заблокували перепустку до Бундестагу, заборонивши вільно пересуватися по будівлі парламенту.

У коментарі Der Spiegel Сергієнко відкинув усі звинувачення, назвавши їх безпідставними і такими, що не відповідають дійсності. Він стверджує, що не знайомий із Вечтомовим, а всі його зв'язки з Росією вигадані.

Слід зазначити, що "Альтернатива для Німеччини" – це друга за популярністю німецька партія з 20-відсотковими рейтингами. Також, за даними журналістів, Сергієнко працював і з багатьма іншими німецькими парламентаріями.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що німецьке видання BILD звільнило старшого кореспондента з Дрездена Юргена Хельфріхта за те, що він брав участь у написанні книги "Навчитися любити росію" (Russland lieben lernen). У виданні зазначили, що не погоджуються зі світоглядом авторів книги.