Служила Путіну 20 років: журналісти вирахували завербовану ФСБ депутатку європарламенту

Читать на русском
Автор
2191
Тетяна Зданока
Тетяна Зданока. Фото https://www.naiz.eus

У ФСБ вербують європейських політиків, які потім служать Кремлю роками

Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії вербує громадян інших країн, зокрема і європейських політиків, серед яких варто відзначити латвійську депутатку Тетяну Зданока. Вона працювала на Кремль з 2004 року, дотримуючись вказівок кураторів.

З 2004 до 2013 року вона підтримувала зв’язок із Дмитром Гладеєм, ветераном пітерського управління ФСБ. Наступним куратором Зданоки став Сергій Бельтюков, а загалом вона працювала під керівництвом семи агентів розвідки, повідомляє The Insider.

Сценарій війни Росії та НАТО

Як Тетяна Зданока працювала на ФСБ

Вона була патріоткою Радянського Союзу. Наприкінці 80-х вона боролася за те, щоби Латвія залишилася у складі СРСР. Коли все ж таки її країна стала незалежною, Зданока обрала для себе вектор на Росію. Є припущення, що вона могла бути завербована ще в Радянському Союзі, але доказів цьому немає.

За даними джерела, у 2005 році вона вже виконувала завдання ФСБ. Вдалося зламати її електронну пошту та знайти листування з куратором Дмитром Гладеєм. Вона надсилала йому на узгодження свої ідеї та проєкти, а також писала про теми, які збираються обговорити на тому чи іншому заході.

Ще у 2005 році спецслужби Естонії з’ясували, що Європейський російський альянс, до складу якого входила латвійська депутатка, є організацією-прикриттям ФСБ. Його створенням займалося управління ФСБ у Санкт-Петербурзі.

Тетяна Зданока заявляла журналістам, що справді знайома з Гладеєм. Нібито вона знайома з ним та його дружиною, і кілька разів зустрічалися в Пітері та Ризі. А вони познайомилися під час відпочинку. Зданока запевняє, що не знала про те, що Гладей може бути шпигуном.

Депутатка захищала права росіян у Латвії

Тетяна Зданока запустила в країні радіопередачу "Година російської школи". У ній обговорювалися складнощі російськомовних дітей, яких змушують навчатися у латвійських навчальних закладах.

Розслідувачі з’ясували, що Зданока активно працювала над тим, щоб представляти етнічних росіян як корінне населення Латвії. Доклала вона руку і до того, щоб у країні відзначали "російський день перемоги" з георгіївськими стрічками.

Зданока також допомагала співробітникам ФСБ відвідувати країни Євросоюзу. Для одного зі своїх кураторів, Артема Курєєва, вона просила відкрити шенгенську візу. Відповідний запит вона подала до посольства Бельгії у Москві у 2014 році.

Зданока підтримувала окупацію України

Латвійська депутатка була однією з небагатьох європолітиків, які відмовилися голосувати за резолюцію Європейського парламенту, яка засуджує повномасштабне вторгнення РФ до України. "Проти" проголосували 13 депутатів.

Тетяна Зданока ще у 2014 році відвідала окупований півострів Крим, щоб бути "міжнародним спостерігачем" на так званому "референдумі". Вона їздила, щоб підіграти Путіну і показати, що світ визнає анексію легітимною.

Деякі колеги не здивувалися, дізнавшись про роботу Зданоки на ФСБ

Євродепутат від шведської Партії зелених Аліса Бах Кунке заявила, що не здивована роботі Зданоки на Росію. Вона зазначила, що маючи досвід роботи в уряді Швеції, знає про методи вербування, які застосовують ФСБ.

"Оскільки я була міністром в уряді Швеції, я знаю про те, як працюють агенти Росії та Путіна і що вони повсюди мають шпигунські мережі", ― сказала Аліса Бах Кунке.

Раніше "Телеграф" писав, що агенти російських спецслужб "зливають" свої персональні дані, нехтуючи головними правилами конспірації. Дізнатись їх номер телефону легко доставнику піци.